2018.11.21.

Éledezik az amerikai emberes űrutazás

SpaceX rajongóként már rég használom a SpaceX androidos alkalmazást és ma figyeltem fel egy fontos dátumra, majd ebben a cikkben további hasznos információra leltem kis kutakodás után. Végre pontos időpontot kapott az első amerikai emberes tesztrepülés, egyelőre legénység nélkül. Jelen állás szerint 2019 január 7-én repül a SpaceX Dragon 2 azaz a Dragon Crew űrhajója. Óriási hír ez, de pontosan mi is történik és mit ígér 2019 számunkra?

Az amerikai emberes űrutazás beindítására tett erőfeszítések végre célegyenesbe látszanak érni, ezzel ismét amerikai földről indulhatnak amerikai és más űrügynökségek, remélhetőleg az ESA (Európai Űrügynökség) és a CSA (Kanadai Űrügynökség) űrhajósai is.

Hogy megfeleljenek a NASA által támasztott szigorú követelményeknek és embereket “fuvarozzanak” a Nemzetközi Űrállomásra és vissza, először legénység nélküli repülésekkel kell demonstrániuk megbízhatóságukat. Tehát a Boeing és SpaceX cégeknek első körben egy demo repülést kell végrehajtaniuk (a két cég közül az előbbi tesztrepülése Orbital Flight Test, utóbbi pedig Demo-1 névre hallgat), azaz sikeresen földkörüli pályára kell állítsák az űrhajójukat, dokkolniuk kell az ISS-hez, majd később sikeresen visszahozni és épségben landolni velük.

Ha ez problémamentesen megtörténik, második körben bizonyítaniuk kell, hogy vészhelyzet esetén képesek megóvni az űrhajósokat. Ez a teszt valójában egy rakétaindítást követő repülés megszakítás/indítóállás megszakítás lesz. A cikkből nem derül ki először egyértelműen, hogy ez ember nélküli repülés közbeni leválás-visszatérés lesz (hasonló a nemrég látott Szojuz MSz-10 balesethez) vagy egy indítóálláson szimulált vészhelyzet. De az angol cikk később egyértelmű utalást tesz, a SpaceX esetében az előbbi megoldás látszik valószínűnek (Flight Abort Test azaz repülés megszakítás teszt), a Boeing esetében pedig az indítóálláson elvégzett megszakításról írnak (Pad Abort Test azaz indítóállás megszakítás teszt). A SpaceX még 2015-ben sikeresen végrehajtott egy Pad Abort tesztet a Dragon Crew hajójukkal, tehát ők már ezt a részt letudták korábban. Őszintén szólva a logika azt diktálná, hogy a Boeing esetében is kellene, hogy legyen repülés megszakítás teszt, de erről egy szót sem ejtenek a cikkben.

Végezetül pedig ha mindkét fent említett tesztet sikeresen veszi a két cég, jöhet az emberes tesztrepülés személyzettel – és hogy kik is az erre a célra kiválasztott űrhajósok itt írtuk korábban.

Kérdéses volt vajon melyik cégnek sikerül először leküzdeni ezeket az akadályokat, elsőként elnyerni a NASA szerződést és megkezdeni az emberes küldetéseket. Egyelőre semmi sem dőlt még el, a kérdés továbbra is nyitott. Amit tudni lehet jelen pillanatban:

Tesztrepülések tervezett időpontjai

Boeing
–  Boeing Orbital Flight Test (legénység nélküli repülés):  2019 március
– Boeing Pad Abort Test (indítóállás megszakítás teszt):  legénység nélküli és emberes repülés közti időszakban valamikor
–  Boeing Crew Flight Test (emberes repülés): 2019 augusztus

SpaceX
–  SpaceX Demo-1 (legénység nélküli repülés): 2019 január 7.
– SpaceX In-Flight Abort Test (repülés megszakítás teszt) : legénység nélküli és emberes repülés közti időszakban valamikor
–  SpaceX Demo-2 (emberes repülés): 2019 június

Az emberes repülések után a NASA emberei átnézik a repülési adatokat, ha szükséges kijavítják az esetlegesen felmerülő hibákat és csak ezek után kapják meg a szolgálatba álláshoz szükséges végleges engedélyeket.

Tehát január elején ha minden jól megy ennek az emberes űrutazás szempontjából mérföldkőnek számító repülésnek a tanúi lehetünk. A fejleményekről természetesen mi is hírt adunk.

Nagy Szabolcs

4.8/5 (5)

Értékelés

About the Author:

2 hozzászólás

  1. […] SpaceX észvesztően gyors fejlődését és ambíciózus terveit, valamint a Boeinggal folytatott versengését, hogy ismét embert tudjon küldeni az Egyesült Államok az űrbe és egyben az űrállomás […]

  2. […] időpont) Crew Dragon űrhajó tesztrepülése, ezúttal még legénység nélkül (kapcsolódó cikkünk). Crew Dragon dokkol a Nemzetközi Űrállomáshoz – látványterv – Q1. Az […]