2019.01.02.

Ambíciózus SpaceX tervek 2019-re

 

– Q1. Az eredetileg január 19-ére tervezett, azóta bizonytalan időpontra halasztott (január 31-e mint lehetséges dátum már cirkulál az éterben) Crew Dragon űrhajó tesztrepülése, ezúttal még legénység nélkül (kapcsolódó cikkünk).

– Q1. Az izraeli Space IL cég szép csendben készül a nemsokára esedékes Sparrow (Veréb)küldetésükre, mely során egy kis leszállóegységet küldenek a Holdra, egy Falcon-9 rakéta segítségével. Az izraeli cég egyébként az azóta meghiúsult Google Lunar XPRIZE verseny egyik résztvevője volt és jelen pillanatban a tervezett indulási időpont 2019 február 13 (SpaceX alkalmazás szerint).

 

– Q2. Már épül a prototípus, ami kisebb lesz mint a végleges BFR rakéta (valamivel nagyobb lesz, mint  a Falcon Heavy rakéta). Az alábbi fotókon látható, hol tartanak a kivitelezéssel…

 

– Q2. Az előbb említett Crew Dragon hajó második tesztrepülése, továbbra is legénység nélkül. A repülés célja egy szimulált probléma esetén aktiválandó biztonsági rendszer tesztje. Konkrétan feláldoznak majd egy Falcon-9 rakétát (tudtommal nem landol az első fokozat) a teszt érdekében (kapcsolódó cikkünk).

 

– Q3. A SpaceX által tervezett olcsó globális internetet biztosító Starlink műholdrendszer első adag műholdjának földkörüli pályára állítása.

 

– Q3. Két Falcon Heavy indítás is várható 2019 harmadik negyedévére, melyek során az ArabSat 6A és STP-2 megbízásából repülnek majd. Aki élőben látta tavaly az első Falcon Heavy repülését, az tudja milyen hatalmas előrelépés ez. Kis mellékes információ morzsa, a februári Falcon Heavy első útja volt a 2. valaha legnézettebb élő adás a Youtube-on.
Let’s make space travel great again!

 

– Q3. Frissítést kapunk a Big Falcon Rocket 1.0 dizájnnal kapcsolatosan. Időközben egyébként Starship-re átkeresztelték az embereket is szállító második fokozatot, az első/gyorsítófokozatot pedig Super Heavy-re.

 

– Q3. Ha az előző két teszt rendben megy és megkapja az engedélyeket a SpaceX, még idén láthatunk embereket a Crew Dragon űrhajóval elhagyni a Földet és az ISS-hez dokkolni. Már nagyon várjuk!! (kapcsolódó cikkünk).

 

– Q4. Super Heavy ( BFR első fokozat) tesztelése – aki Redditen vagy angol nyelvű portálokon követi a nyaktörő sebességgel történő fejlesztéseket a SpaceX berkein belül, azoknak is mellbevágóan hat a tény, miszerint már idén eljuthatnak arra a pontra, hogy elkezdhetik a Super Heavy tesztelését.

Nagy Szabolcs

5/5 (1)

Értékelés

About the Author: