2017.08.21.

Meteor Távcsöves Találkozó 2017 – Tarján

Meteor Távcsöves Találkozó 2017

Tarján

 

A Magyar Csillagászati Egyesület által idén ismét megrendezésre került a tarjáni amatőrcsillagász tábor, melyen az időjárás nagyrészt kegyes volt a táborlakókkal, egyedül az utolsó éjszakára romlott el menthetetlenül az ég. De két szuper éjszaka után ez már-már bocsánatos bűn az égiek részéről. Nos ebben a remélhetőleg terjedelmes cikkben megpróbáljuk a táborban készült fotókat valamint élményeket egy helyre összegyűjteni. A cikk folyamatosan frissül…
Előbb a csillagászati eszközökkel készült fotókkal találkozhattok, alatta pedig életképek a táborból 😉

 

MTT 2017 csoportkép, melyet eredeti nagyításban az MCSE oldalán érhettek el ide kattintva.

 

Csoknyai Attila

Horváth  Attila Róbert Hozé

Rózsa Norbert

Soponyai György

Szendrei János

Életképek

 

Gulyás Krisztián fotói

 

Horváth  Attila Róbert Hozé

 


Murányi Lajos fotói

 

Nagy Richárd

 

Nos. Hát eltelt 3 és fél nap mióta hazajöttem Tarjánból. A testem aznap, a lelkem csak most e sorok írásakor érkezett meg onnan. Idén is rengetegen voltunk, a legkisebbtől a legnagyobb távcsövekig ismét hatalmas és széles volt a skála, akárcsak az életkor tekintetében. A hangulat természetesen mit sem változott, s bár távcsöves találkozó, csillagásztábor vagy bárhogy is nevezzük, az emberek közt sétálgatva vajmi kevés szakmai témába sikerült botlanom, hisz mindenhol csak a vidámság, a hülyéskedés, vagyis az igazi határtalan jókedv uralkodott. Végtére is ezért gyűltünk és gyűlünk össze évről évre, hogy lazítsunk, kikapcsolódjunk és megismerjük a hozzánk hasonló megszállott fanatikusokat minden oldalról és tanuljunk egymástól, tanítsuk egymást. Jobb híján faviccekre.
Tavaly óta elég szépen sikerült kibővítenem a felszerelésem, így idén már nem voltam esténként annyira a távcső mellé kötve, szóval volt lehetőségem rengeteg féle műszerbe belekukkantani végre éjszaka is és nem csak nappal központi csillagunkkal a figyelem középpontjában, mondjuk a 150-es Lunt naptávcsőnél éreztem hogy 2 pelenka kellett volna, de ez van. Plusz meglepetésként péntekre Attila Róbert Hozé Horváth barátunk szervezett egy kisebb kirándulást a Szelim barlanghoz, ami hatalmas élmény volt és csodálatos látvány, ezért külön köszönet neki. Azonban sajnos a szombat már sokkal de sokkal borúsabb volt, mind az időjárás, mind a lelkivilágom tekintetében, hisz az időjárás teljesen elromlott, amit mondjuk vártunk, de kibírhatta volna vasárnap reggelig, mert így az egész tábor szinte teljesen kiürült.
Közel 400 emberből kb 30 ember ha maradt, tehát tényleg hatalmas vándorlás indult meg, ami a szombat délutáni csoportkép után vette kezdetét és folyamatosan csak azt láttam hogy mindenki megy haza és kiürül a tábor. Hajnalra meg is érkezett a vihar, így vasárnap reggel még elég rettenetes körülmények uralkodtak. Mindent egybevetve nagyon jó volt ismét, örülök hogy ott lehettem és a felszerelésemet is MAJDNEM sikerült teljes egészében üzembe állítani, de természetesen a technika ördöge megint jól kitolt velem, így nagyjából semmi nem működött úgy ahogy én azt elképzeltem. De nem vagyok elszomorodva hisz nem jöttem el üres memóriakártyával, sőt egy egészen új objektum (legalábbis nekem) került a repertoáromba, amelynek a feldolgozása jelenleg is zajlik még.

 

Rózsa Norbert fotói

 

 

About the Author: