2018.08.03.

Bejelentette a NASA, kik lesznek a jövőre, újra hazai földről induló űrhajósai

A Boeing és a SpaceX is évek óta dolgozik az embert szállító űrhajóin, s végre elérhető közelségbe került az emberes repülésük.

A SpaceX a tervek szerint jövő áprilisban indítja a Crew Dragon emberes tesztrepülését, ezen az első úton Bob Behnken veterán űrhajós, aki még az űrsiklón kétszer megjárta a világűrt, és Doug Hurley, szintén veterán és szintén kétszer utazott felettünk az űrsiklóval (az Atlantis utolsó repülése során is).
A sikeres tesztrepülés után a majdani első ISS-re utazó két fő (itt még az időpontról nincs információ) Victor Glover, akinek az első űrrepülése lesz majd, és Mike Hopkins, aki 2013-ban már eltöltött fél évet az ISS fedélzetén.

A Boeing Starliner tesztűrhajója 2019 közepén indul majd, itt az első 3 fős legénysége pedig Eric Boe veterán, aki kétszer utazott az űrsiklóval, Chris Ferguson veterán, háromszoros űrsikló repüléssel (ő is ott volt az utolsó Atlantis-on) és Nicole Mann, akinek ez lesz az első űrutazása.
A Starliner ISS-re induló első legénysége két főből áll, Josh Cassada, aki először mehet majd a világűrbe, és a veterán Sunita Williams, aki két féléves időszakot is az ISS-en töltött, számos űrsétája volt, s ő volt az első 2007-ben, aki a világűrben lefutotta a maratoni távot (futópadon) és az ISS parancsnoka is volt.

Ők lehetnek hát az elsők, akik az űrsikló program vége óta először ismét amerikai földről és amerikai űrhajóban utazhatnak majd a világűrbe. Reméljük, hogy mindannyian épen és egészben térnek majd vissza a Földre a sikeres útjuk után!

Az eredeti angol nyelű cikk ide kattintás után elérhető.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

Nincs még értékelés

Értékelés

About the Author:

1 hozzászólás

  1. […] tesztrepülés személyzettel – hogy kik is az erre a célra kiválasztott űrhajósok itt írtuk […]