2017.02.24.

Útmutató a Calsky weboldal használatához

Akit valaha is foglalkoztatott a Nemzetközi Űrállomás, esetleg már látta is a hajnali/alkonyat utáni égbolton hangtalanul átsuhanni, biztos felmerült a kérdés, vajon látható-e a Nap, a Hold vagy más égitestek előtt elszáguldani?
Nos a válasz igen és ez a weboldal tökéletes tájékozódást nyújt, hajszálpontos információval lát el minket a hol, merre, és mikor kérdésekkel kapcsolatban.

ISS Jupiter átvonulás animáció:

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

ISS Hold előtti átvonulás animáció:

Befolyásoló tényezőként az időjárásra itt is számíthatunk, a felhők a legnagyobb ellenségünk. Ugyanis maximum 2 másodperces, de általában ettől is kisebb időtartamú eseményekről van szó, így elég, ha a rossz pillanatban egy apró felhő beúszik az égitestünk elé, máris oda az örömünk.

Video a Calskyhasználatáról:

Az oldalon való regisztráció előnyei, hogy megjegyzi a tartózkodási helyünket, így nem kell minden egyes alkalommal ezzel foglalatoskodnunk. Továbbá a másik előnye a regelésnek, hogy automatikusan kapunk emailben értesítést tranzit átvonulásokról, ha esetleg huzamosabb ideig elfelejtenénk megnézni. Regisztrálni az alabbi módon tudunk.

A kezdő oldalon jobb szélen a Free Registering/Login írásra kattintunk.

Majd, ahogy a videóban is látható volt, kiválasztjuk a tartózkodási helyünket a térképen, az ezután felugró kis buborékban lévő zöld „Go” feliratra kattintva pedig elfogadtatjuk az oldallal.

Ha ez megvan, a képernyő aljára gördítünk és megadjuk a felhasználó nevünket, majd a tetszőleges jelszavunkat kétszer. A lépéseket számoztam a kísérő fotón. A 2. lépés csak akkor ugrik fel, ha megadtuk az felhasználó nevet és a jelszót!

Utána ismét a „Go” feliratra kattintunk és meg is volnánk.(Köszönet Nagy Olivérnek, hogy a MACS facebook csoportban felhívta a figyemünket a regisztráció előnyeire!)

Nagy Szabolcs

About the Author:

2 hozzászólás

  1. […] Alternatívaként pedig a Calsky weboldalt, annak használatáról rövid segítséget pedig itt […]

  2. […] Ha esetleg nem lennétek jártasak, gyakorlottak a Calsky weboldal használatát illetően, ebben a cikkben találtok […]