2020.03.28.

Nemzetközi Űrállomás közel a Vénuszhoz

Sajnos a COVID-19 járvány majdnem minden országban eljutott abba a stádiumban, hogy a kormányok korlátozzák a kijárást. Ennek tudatában ajánlanám a következő eseményeket, hátha az amatőrök közül lesz olyan, aki elég szerencsés mind a tartózkodási hely, mind az az időjárás szempontjából. Tökéletes alkalom vizuális vagy fotós megfigyelésre egyaránt.

A következő napokban a Nemzetközi Űrállomás (vagy ISS) a Vénuszhoz közel jár majd. Ha valaki a középvonal (ahonnan az űrállomás éppen a Vénusz előtt látszik) vagy annak közelében lakik, azok figyelmébe ajánlanám legfőképp. Tudom nincs lehetőség utazgatásra a jelenlegi helyzetben.

Budapestet állítottam be tartózkodási helynek ugyan, de érdemes mindenkinek a saját lakhelyének megfelelően ellenőrizni, lesz-e Vénusz előtti átvonulás.

Fontos, hogy remek Hold előtti átvonulások is várhatóak a magasan járó Hold és az esti ISS átvonulások miatt. Ha esetleg nem lennétek jártasak, gyakorlottak a Calsky weboldal használatát illetően, ebben a cikkben találtok segítséget.

Még talán annyit, hogy a Szlovákiában élő amatőröknek is érdemes keresgélni, ugyanis láttam legalább 2-3 Vénusz előtti átvonulást a magyar határtól északra és nem túl messze!

 

Lehetséges átvonulások adatai

 

Nagy Szabolcs

About the Author: