2020.10.17.

Eq platform asztrofotózáshoz – TMS-Astro platform teszt

A mostani immáron a harmadik alkalom, hogy virtuális tollat ragadunk és az equatoriális platformokról írunk. Korábban már írtam saját eq platformommal szerzett tapasztalataimról. Továbbá Horváth Tamás TMS-Astro eq platformjáról és annak használatáról pedig Tamás írt nekünk egy hosszabb cikket. Most viszont olyan helyzet állt elő, hogy Tamás sokak által dicsért platformját van szerencsém kicsit tüzetesebben tesztelni. Az eszköz ugyan vizuális észleléshez készült, de én asztrofotósként főleg a fotózás oldalát szerettem volna górcső alá venni első körben. Már a német Teleskop Express oldalról vásárolt TS-Optics platformot is próbálgattam fotózásra használni, de hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nem a legalkalmasabb eszköz erre a célra.

Egy folyamatosan bővülő cikk lesz ez a mostani, ezért érdemes lesz időről időre visszalátogatni. Sajnos az időjárás Londont sem kíméli, hetek óta esik és borult, így hiába van a Mars oppozícióban, nem tudom rajta tesztelni a mechanikát. Az alábbiakban a fotós tapasztalataimról számolok majd be, de az eddigi egyetlen egy tesztem nagyon ígéretes volt követést illetően. Bizakodó vagyok és remélem hasznos információkat lesz lehetőségem felétek kommunikálni. Elöljáróban a fenti két cikket tudom ajánlani a téma iránt érdeklődőknek.

 

2020. október 11.

Az alábbi videón egy órányi követést láthattok, melynek végén a platform visszamozgatja magát a végpontból a kiindulási pontba. A már meglévő platformomhoz képest óriási előny, hogy van túlfutás elleni védelem, így nem kell az egy órási követési a ablak végéhez közelítve mániákusan ellenőrizni percenként, mikor ér az út végére, nehogy gond legyen a túlfutás miatt. A TMS-Astro platformon van a kiindulási és végpontnál is egy-egy érzékelő, mely megakadályozza a túlfutást mindkét oldalon.
Az egy óra leteltével a platform megáll és hangjelzést ad róla. Ha nem csinálunk semmit, 12 másodperc elteltével magától visszamozgatja a platformot a kiindulási pontba.

Akik valaha használt eq platformot, azok tisztában lehetnek a ténnyel, hogy mennyire macerás is egy óra elteltével levenni a felszerelést a platformról, visszaállítani a kiindulási pontba, visszahelyezni a felszerelés újból és megint beállítgatni mindent előröl. Akik lustábbak (mint én) azok csak megemelték a platform egyik oldalát és visszamozgatják a kiindulási pontba, ezzel rizikózva, hogy az egész felszerelés távcsövestől, mindenestől leborul. Én szerencsére elég óvatos voltam, hogy ne történjen meg, de okozott pár izzadós pillanatot. A TMS-Astro szerencsére nem így működik, a fent említett beépített kényelmi funkció tökéletesen működik és nagyon is felhasználóbaráttá teszi az eszközt.

 

 

Folyt. köv. (ha végre kitisztul… )

 

Nagy Szabolcs

About the Author: