2019.01.10.

Equatoriális platform – Horváth Tamás

Fogadjtok szeretettel Horváth Tamás írását saját építésű equatoriális platformjáról. Jómagam is használok hasonló felépítésű platformot, ami nem csak vizuális megfigyeléshez, de fotózáshoz is kiválóan alkalmas eszköz. Aki kicsit bizalmatlan a szerkezettel kapcsolatban, kérem olvassa el ezt a cikket is, melyben a saját tapasztalatomról írtam, valamint fotós szárnypróbálgatásaim is megtaláljátok benne. Abszolút komoly potenciált látok a szerkezetben és csak remélni merem, hogy néhány amatőrtársunknak is megjön hozzá a kedve! szerk. Nagy Szabolcs.

TMS-ASTRO EQ-platform

A Dobson-zsámolyok óragépe – így is lehetne nevezni ezt az eszközt, amely biztosítja GoTo hiányában a Dobson távcsövek égboltkövetését.  

 

Bevezető

Mint sok más termék esetében, erre is egy amatőrtárstól jött az igény. Addig én sem tudtam pontosan, hogy mi célt szolgál, miként működik a szerkezet, de mivel magam is egy 250-es Dobsonnal rendelkezem, ezért utánanéztem, egyszerűnek tűnt, s elhatároztam, hogy építek egy példányt. A tervezést 2018 májusában kezdtem, meglehetősen nehézkesen ment, hiszen bár egyszerű a működési elve, azonban rengeteg a buktató. Több kialakítás is létezik, mindegyiknek van előnye, hátránya. Miután mindegyik típust áttanulmányoztam, leszűkítettem a kört arra a két verzióra, ami az elvárásoknak leginkább megfelel. A kettő közötti döntés alapját az a szempont adta meg, hogy melyiket lehet a legpontosabban gyártani. Miután ez eldőlt, végiggondoltam, hogy mik azok a funkciók, amiket mindenképpen meg akarok valósítani, ehhez milyen mechanikai, elektronikai megoldások kellenek, és persze hogy egyáltalán megvan-e bennem az ehhez szükséges tudás.

Így készült a platform

Úgy éreztem minden megvan, így nekiláttam a tényleges tervezésnek. Hetek, de talán hónapok teltek el, míg eljutottam a gyártásig. A fejlesztés már csak ilyen. Persze ez még nem a végleges verzió volt, csak egy kísérleti darab, amin az esetleges hibákat, hibalehetőségeket javítani tudom. A mechanika elkészülte után jöhetett az elektronika kifejlesztése. Intelligens vezérlést szerettem volna megvalósítani, ami azt jelenti, hogy valamilyen formában kommunikáljon a platform a használójával, jelezve, hogy milyen feladatot hajt végre, mikor ért a követés végére, illetve védje a platformot, és ezzel a távcsövet a túlfutástól, vagy a helytelen használattól. Kényelmi funkció, de mégis nagyon hasznos, hogy a visszaállítást is el tudja végezni, így nem kell levenni a zsámolyt. A piacon kapható más platformok nem rendelkeznek ilyen tulajdonságokkal, így például nincs túlfutás elleni védelem, erre a felhasználónak kell figyelnie.

A platform

Az eszköz az északi szélesség 47. fokára lett tervezve, de a rajta lévő buborékos szintezővel (libellával) ±2 fokkal elállítható, így 45 és 49° között használható. Az É-D irány beállítását egy iránytű segíti, amihez további segítség, hogy az alaplapba be van gravírozva egy segédvonal, amivel párhuzamosnak kell lennie a tűnek. Bár ezek az eszközök nem biztosítják a hajszálpontos pólusra állást, véleményem szerint nem is kell, hiszen már egy közelítő beállítással is percekig a látómezőben tartható a célobjektum. Nagyobb pontosságra bemutatók, vagy fotózás alkalmával érdemes törekedni.

A platform követési ideje ~70 perc. A követés sebességét a vezérlőszoftver biztosítja. A felhasználónak a beállításon túl csak a „parancsok” kiadása a feladata, amelyek mindegyike egyetlen gombbal érhető el, a gombnyomás hosszának függvényében. Így a követés elindítása, leállítása egy rövid, az alaphelyzetbe történő visszaállítás pedig egy hosszabb (2,5 s) gombnyomással történik.

A szerkezet működtethető belső akkumulátorról, illetve külső tápforrásról is. Utóbbi esetében a tápforrás töltőként is funkcionálhat, melynek paraméterei a technikai információknál olvashatók.

Használat

A pólusra állást az É-D iránynak megfelelő beállítással célszerű kezdeni, ezután következhet a szintező. A platform felső lapja levehető, de a kivágásokon keresztül is jól láthatóak a beállítást segítő eszközök.

Az irány- és magasság beállítása után felhelyezhető a zsámoly a platformra. A vezérlődoboz jobb oldalán levő tolókapcsoló karját jobbra húzva kapcsolható be az elektronika. (A töltés kikapcsolt állapotban is végezhető.) A bekapcsolt állapotot egy rövid csippanás jelzi. A nyomógomb mellett levő LED rövid ideig felvillan, majd elalszik egy hosszabb időre. Ezt a ciklust ismétli egészen addig, míg újabb parancsot nem kap. Legelőször érdemes felvetetni vele az alaphelyzetet. Ehhez legalább 2,5 másodpercig kell nyomvatartani a nyomógombot, ekkor ismét egy csippanással jelzi, hogy vette a parancsot, és megkezdi a visszaállítást, aminek a befejeztét két csippanás jelzi, majd ismét parancsra vár. A visszaállítás alatt a LED azonos időtartamig világít, illetve kialszik.

A követés a nyomógomb szimpla megnyomásával indítható el, amit szintén egy csippanás jelez. A követés alatt a LED folyamatosan világít. Fontos, hogy az egyes célpontok közötti átálláshoz a követést nem szükséges megszakítani, megállítani. Kivéve, ha azt látjuk, hogy már a követés vége felé jár. Ekkor célszerű visszaállítani alaphelyzetbe, majd ismét elindítani a követést.

A követés végét 3 csippanás jelzi. Ezután 2 eset lehetséges:

1.  amennyiben az automatikus visszaállítás ki van kapcsolva, akkor egy hosszú (2,5s) gombnyomással indíthatjuk el a visszaállítást,

2.  amennyiben az automatikus visszaállítás be van kapcsolva, akkor sem indul el azonnal a visszaállítás, hanem vár 12 másodpercet, és csak akkor állítja vissza magát alaphelyzetbe, ha ezalatt a gomb nem lett megnyomva.

  • Ha nem érzékelt gombnyomást, akkor a 12 mp letelte után egy hosszabb csippanás után felveszi az alaphelyzetet.
  • Ha érzékelt gombnyomást, akkor az 1. pontnak megfelelő állapotba kerül, vagyis csak egy hosszú gombnyomás után veszi fel az alaphelyzetet.

A 12 másodperces időkeretben a LED folyamatosan világít rövid megszakításokkal.

Választható funkciók

A hangjelzés, és az automatikus visszaállítás funkciók kikapcsolhatóak. Alább látható ennek lépései. FONTOS! A művelet csak kikapcsolt állapotban végezhető el!

  A bal oldali kapcsolóféllel az automatikus visszaállítás, míg a jobb oldalival a hangjelzés kapcsolható ki- és be. 

Az összeszerelés sorrendjére, helyességére fokozattan ügyelni kell!

Technikai információk:

–        tápellátás: 12Vdc (belső akkumulátor)

–        töltés: 13-14Vdc/0,5A (optimális: 13,8Vdc)

–        áramfelvétel: max. 0,2A

–        tömeg: <5kg (akkumulátorral)

–        követési idő: 70±2 perc

–        tervezett polárszög: 47° (É) (±2 fok beállítási lehetőség)

–        hangjelzés (kapcsolható)

–        automatikus visszaállítás (kapcsolható)

–        mechanikai, és elektromos védelem túlfutás ellen


Ez a méretű platform maximum 250-es zsámolyhoz használható, de tervezem nagyobb méretű építését is.

Ennek az ára 70.000Ft akkumulátorral. Külön vásárolható hozzá töltő 3200Ft-ért.

Elérhetőség:
Horváth Tamás
htamas.hun@gmail.com
+3620/252-5738

About the Author:

1 hozzászólás

  1. […] már írtam saját eq platformommal szerzett tapasztalataimról. Továbbá Horváth Tamás TMS-Astro eq platformjáról és annak használatáról pedig Tamás írt nekünk egy hosszabb cikket. Most viszont olyan […]