2019.03.29.

A mobilfotózás buktatói

Ez az írás nem sértő és nem bántó szándékkal született, én is így kezdtem, de gyorsan váltottam! Mostanában egyre jobban elszaporodtak a mobillal készült képek, néhol „jobb” minőségben, de többségük inkább élvezhetetlen próbálkozások. Elsőként meg kell érteni, hogy miért nincs értelme hosszabb távon időt beleölni, főként a technika akadályok miatt. Legelső probléma a telefon a kicsi frontlencséje mögött megbújó még kisebb szenzor, itt a fénygyűjtő képesség akadályába ütközünk és már eleve maga az, hogy F2-es nyílásviszonyú lencsén keresztül érkezik a fény, ez nagyon megnehezíti a kívánt kép elkészültét. A probléma maga a szenzor, példakánt a Huawei P9 Lite telefon adatait néztem meg, ami még 1 darab képérzékelőt tartalmaz. A szenzor mérete 1/3″ és hozzá 13MP-el társul ez azt eredményezi, hogy az adott pixel mérete 1.12 mikrométer, példaként az egyik legolcsóbban kapható asztró kamera a ZWO ASI120MM (AR0130CS Mono) 1,2MP felbontáshoz társul a 3.75 mikrométer pixelméret. Látható, hogy több mint 300%-al nagyobb az adott képpontra jutó fénygyűjtő felülete, ez Hold esetében még nem jelentene problémát, de már egy bolygó esetében igen, főleg mivel ott már nyújtani kell a fókuszt a távcsövünkben és még több lencsetag kerül az objektum és a szenzor közé. Megjegyezném, hogy az ASI egy 0.01lux nagy érzékenységű lapkát tartalmaz.

Második buktató, ami összefügg a harmadikkal, maga a lencse, nem is azért mert a szenzor előtt van, fényt veszítünk vele és esetleg egyéb aberrációk is felléphetnek, hanem, mert nem tudunk primer fókuszba fókuszálni ami nélkülözhetetlen. Így a távcső nyers erejét képtelenek vagyunk közvetlenül a szenzorra átadni és ennek köszönhetően okulárhoz kell nyúlni. ( első kép Primer fókusz, második kép okulár projekciós)

A Harmadik buktatóra az okulárhoz, ami még tovább ront a helyzeten, mivel még több lencse tagot tartalmaz így fényerő veszteséget kapunk és egyéb aberrációk is felléphetnek még akkor is, ha kiváló minőségű lencséket használunk. Ezen kívül az optikai tengelyek párhuzamosítása szinte lehetetlen, a mobilok front lencséi 3-5mm átmérő között mozoghatnak (nem néztem még soha saccolok). Képzeljünk el egy 5mm átmérőjű lencsét, aminek pont a középpontjára kell állítani az okulár szemlencséjét és eltalálni a mobil minimális fókusztávolságát, egy univerzális telefontartóval és ezt teljesen síkba,merőlegesen illeszteni. Megjegyezném, hogy a mobilos fotózásnak ez a legnagyobb problémája, ezért is születnek olyan képek amik középen még élesek,de szeleiken már homályosak. Legtöbb így készült képnél látni, hogy nem sikerült 90 fokban beállítani, hiszen a fentebb említett kis méretek miatt tized milliméterekről beszélünk. A lencsék optikai hordó torzítása sem javít a helyzeten. Sematikus ábrázolás: Fekete lapka a szenzor, Telefon frontlencse, Okulár szemlencse, CAD-ben könnyű megtervezni, beállítani szinte lehetetlen.

 

A negyedik probléma, hogy nem minden eszközből nyerhető ki tömörítetlen adat, már léteznek olyan mobilok, amik támogatják ezt a lehetőséget, gondolom a gyártok is rájöttek, hogy erősödik a mobil fotózás világa és próbálnak a vevők kedvébe járni, így veszteségmentes nyers fájlokkal dolgozhatunk. Gondolom ezt a részt nem kell kielemeznem. Telefonnal maximum asztrotájkép készítését tartom lehetségesnek, de azt is csak olyan mobillal, ami legalább 30 másodperces záridőt tud, és az sem baj, ha raw képeket is készíthetünk vele.

Remélem nem bántottam meg senkit és hasznos volt az írás, lehetne a témát még bőven fejtegetni, szerintem ez így elég. Azt tanácsolom mindenkinek, akit megfogott ez a világ, hogy fektessen bele több pénzt és inkább egy dslr fényképezőgépet vásároljon mélyég esetén, bolygózásnál pedig egy bolygókamerát. Megjegyzem, hogy nem  mindenki tudja megvenni a High-end felszerelést, de nem is kell. Egy komolyabb mobil áráért 2-3db kezdő DSLR-t lehet venni, például egy használt Canon 450D kb 35000 forint körül hozzá lehet jutni. Megéri, sokkal jobb szájízzel nézni egy céleszközzel készített képet, mint egy elmosódott homályos Hold képet és azt már lehet bátran mutogatni 🙂

Tiszta eget!

Kajfis Tamás

About the Author:

1 hozzászólás

  1. […] A témában már született egy nagyon jó, átfogó írás, amelyet Kajfis Tamás jegyez (itt olvasható). Kis kiegészítéssel azért élnék: tapasztalatom alapján a mobilos asztrofotózás […]