2019.01.19.

Asztrofotózás mobil telefonnal

A facebook csoportunkban egyre nagyobb számban jelennek meg mobil telefonnal készült asztrofotók, nyílvánvalóan egyre nagyobb teret hódítanak egyszerű felhaszálhatóságuk miatt. Véleményem szerint nem mindengyik üti meg az “osztható” mércét, ugyanakkor nem is szeretnénk elvenni azonnal azok kedvét, akik most kezdtek el foglalkozni ezzel a hobbival.

Az asztrofotós közösség tapasztaltabb tagjai nem feltétlenül nézik jó szemmel ezt a tendenciát, valahol teljesen érthető okok miatt (általában a képminőség rovására megy a gyengébb minőségű eszközök használata), de tény, hogy manapság mindenki rendelkezik mobil telefonnal, valamint nem mindenki siet egyből bolygó fotózásra kifejlesztett kamerát vásárolni. Bár ez nem jelenti azt, hogy az igényességet fel kellene áldozni!
Továbbá valljuk be őszintén ki nem tartotta még a telefonját a távcső okulárjához, ha más nem kiváncsiságból. Tehát ahelyett hogy harcolnánk a mobilos fotózás ellen, inkább megpróbálunk minél több segítséget nyújtani Nektek, hogy a meglévő eszközökkel a lehető legjobb felvételek készítsétek.
Ettől függetlenül továbbra is a direkt erre a célra kifejlesztett kamerák használatát szorgalmaznánk, persze akinek van anyagi lehetősége rá és úgy érzi nem futó bolondságról van szó, hanem valóban szeretné szabadideje egy részét asztrofotózással tölteni! Ha valaki valóban komolyan szeretné fotózni a Holdat vagy bolygókat, az csak ezzekkel a kamera típusokkal fogja tudni elérni a kívánt minőséget. Tehát a fejlesztés elengedhetetlen, de nem muszáj!

Ebben a macsnetes cikkben ugyan én nyitom a sort a legfrissebb próbálkozásommal, de a továbbiakban a Ti tapasztalataitokat szeretnénk itt megosztani. Tehát akinek van értékelhető fotója, amit mobil telefonnal készített és van kedve pár sorban kifejteni:

  • mit hogyan csinált,
  • milyen programokat használt a feldolgozáshoz,
  • beállítások a telefonon (képernyőmentésekért nagyban hálásak lennénk),
  • honnan és milyen tartót használt fotózáshoz (esetleg link ebayre, amazonra vagy ahonnak vásárolta a tartót),
  • pontosan milyen felszerelést használt a fotózáshoz (telefon típusa, távcső és állvány típusa).

Továbbá a cikk végén találtok mobil fotózással kapcsolatos kiegészítőket és linkeket, honnan tudjátok őket megrendelni.

 

Nagy Szabolcs

Jómagam nem vagyok mobilos fotós, de az Magyar Amatőrcsillagászok csoportunk egyik adminisztrátoraként a csoportban kialakult tendenciát látva a pár nappal ezelőtti Hold fotózásom alkalmával úgy gondoltam, teszek egy próbát én is, merő kíváncsiságból. A tervem az volt, hogy a bolygó fotózáshoz használt tapasztalatom alapján kicsit új oldalról próbálom megközelíteni a feladatot. Tehát nem több fotót készítettem, hanem videót (ahogy az egyébként is szokásos komolyabb fotós felszereléssel) és azt majdnem teljesen úgy dolgoztam fel, mint az Zwo ASI224MC bolygós kamerámmal készült videókat. A feldolgozás menetéről készítettem lépésről-lépésre videót,  hátha így könnyebben megy majd nektek is a feldolgozás.
Fontos! megemlítenem, hogy a videót a telefonom (Samsung S8) automatikus beállításokkal készítette, ezért égtek be a megvilágított kráter peremek mag úgy alapvetően az egész bal oldala a felvételnek, ha kicsit sikerült volna lentebb tornászni a fényerőt, az expo időt a videó beállításaiban, a végeredmény a szemnek sokkal tetszetősebb lehetett volna. Aki tudja, mindenképp próbálja meg manuális beálításokkal készíteni a videókat!

A feldolgozás menete röviden

Először “korrigáltam” az eredeti videót, ami ebben az esetben a rázkódást hivatott volt valamelyest kiküszöbölni. Mint említettem nem szoktam mobillal fotózni, így nem rendelkezem adapterrel, aminek a segítségével az okulárhoz tudnám rögzíteni a telefont. Így a kezem által okozott rázkódást valahogy megpróbáltam stabilzálni.

Ezután az Autostakkert 2 programmal átlagoltam a videó képkockáit (sztekkelés vagy stacking), a teljes képkockák (framek) általam előre megadott százalék alapján a legjobb 20%-át átlagolta a program. Majd a Registax 6 programban óvatosan élesítettem a fotón a Wavelet funkciót használva. Ezután Photoshop-ban végeztem az utómunkákat, de gyanítom az ingyenes GIMP is képese ezekre a módosításokra.

Az alábbi fotók a feldolgozás külön fázisában készültek (az É-D égtájaknak megfelelően 180 fokban elforgatva):

Konklúzió

Azt figyelembe véve, hogy egy meglehetősen erősen rázkódó, kézzel odatartott videóról van szó, a fenti eredmények egész jónak mondhatók. El tudom képzelni, hogy ha adapterrel készült volna (nincs rázkódás), valamint a videó manuális beállításokkal készül (alacsonyabb expizíciós idő) és nem 11 másodperc, hanem mondjuk 1 perces hosszú a videó – több képkocka, nagyobb esély, hogy több élesebb képkockánk lesz, nagyobb esély az élesebb végeredményre – akkor lényegesen élethűbb, finomabb részleteket mutató eredményt kapunk.

Senkit sem szeretnék lebeszélni az “egy fotós fényképezésről”, sokan inkább raw formátumban készítenek több fotót és azt átlagolják az Autostakkert vagy Registax programok segítségével. Teljes korongra elképzelhetően jobb módszer, bár nem próbáltam. Viszont akinek nagyobb távcsöve van otthon, azokak bátran ajánlom a nagyobb nagyítás melletti próbálkozást, ahol az általam fent említett módszer jó megoldás lehet szerintem!

Sok sikert és várjuk a Ti beszámolóitokat is!

 

Heller Lászó

Bolygózásnál sokszor szükség lehet a nagy képkockasebességű (angol rövítéssel FPS) videok rögítésére. A video feldolgozásánál jön jól ez, amikor a szoftver kiválogatja a legjobb képkockákat. Értelemszerűen minél több a képkocka, annál több nyersanyagból tud válogatni a szoftver.

Sok képkocka rögzítése két módon is lehetséges:

1. Hosszabb videot rögzítünk adott felbontással és FPS-sel.

2. Növeljük az FPS-t, azaz így 1 másodperc alatt több képkockát rögzítünk.

Mindkét esetben a tárhelyre is kell figyelni. Ha a telefon külső SD kártyájára rögzítünk, az legalább Class10-es (az írási sebesség jellemzője) vagy ennél is jobb legyen.

Az okostelefonok esetében a nagyobb FPS-t a telefonok fényképező alkalmazásának ún. lassított mozgás (angolul Slow Motion) módjával érhetjük el.

Néhány gyártó néhány modelljének Slow Motion video mód paraméterei:

Samsung Galaxy S7, S8, S9:

– 1280×720@240fps

– 1920×1080@60fps

iPhone 7,8,X

– 1920×1080@240fps

Huawei P20 Lite

– 640×480@120fps

A legtöbb adat a Wikipediáról származik. A Huawei-hez tudok screenshotot is küldeni (mellékelve).

Kelemen Lajos

– A legfontosabb, hogy próbáljanak meg valamilyen megoldással olyan rögzítést összehozni amivel pontosan tudják pozicionálni a mobilt. (Még a legbutább is jó, lásd 1. kép). Az összes mobilos felvételem így készült.)
– Használjanak manuális üzemmódot, a jó expo beállításáért (ahol van)
– Automata üzemmódban (ahol nincs manuális), még mindig lehet “Fényerőt/brightness” állítani a felvételen
– Ha csak egy képet szeretnének készíteni, akkor sorozatkép funkcióval érdemes próbálkozni
– A bátrak ha videót akarnak csinálni, akkor érdemes nem a teljes felbontást használni hanem inkább alacsonyabb felbontásra, de magas fps számra törekedni. (Heller Laci és Nagy Szabolcs is ebben az irányban próbálkozik – szerk.)
– Ha HDR-t tud a mobiljuk, akkor érdemes próbálkozni HDR-es és HDR nélküli felvételle. Ami native HDR-t tud, az 10 bites felvételt eredményez, ami szoftveres HDR-t tud, az csak meggörbézi a képet. Ez utóbbi elsőre szebb eredményt ad a felvételhez, de a feldolgozásnál gondokat okozhat.
– Különböző programokkal lehet állítani az elkészült kép/film részletességét (tömörítését). A Cinema FV-5 tudott ilyet már régen, de 2015-óta nincs frissítve. Talán az Open Camera-t lehet javasolni, mert ingyenes és mivel a camera api2-t támogatja, így ha újabb a mobil, akkor elég sok lényegi beállítást tud (tömörítés, rögzítési formátum, bitráta). (érdemes fentebb elolvasni a használt programokat, leginkább a PIPP-re vonatkozó részt, mert Lajos elég rég fotózott utoljára és azóta megjelent pár új szoftver, amik könnyebbé teszik az életünket – szerk.)

Lajos telefonos fotóit ide kattintás után láthatjátok.

Eszközök

Élső körben érdemes szétnézni a BTC és Makszutov távcsőboltok terméklistáján, ők is árulnak kiegészítőket mobilfotózással kapcsolatban!

Okostelefon adapter
(link a termékhez)

ASToctics telefon adapter
(link a termékhez)

5/5 (6)

Értékelés

About the Author: