2019.06.07.

Új ötlet a Vakond megjavításához

Az InSight Mars szonda mélyfúró eszköze, a Vakond idén február 28-án akadt el, s az eddigi próbálkozások nem hoztak sikert, a berendezés továbbra sem moccant el a kb. 32 cm mélységből. A Jet Propulsion Laboratory mérnökei nemrég kapták meg a berendezés egy tartalék másolatát Németországból, hogy a segítségével kitalálhassanak valami megoldást a műszer működésének helyreállítására.
Mivel a Vakond támasztószerkezete eltakarja magát az eszközt, így az InSight kameráival se tudták megnézni, hogy esetleg van-e látható oka a problémának. Most azt találták ki a JPL szakemberei, hogy az InSight robotkarja segítségével kissé megemelik a tartószerkezetet, hogy lefényképezhessék a Vakondot. Attól függően, hogy mit látnak majd a művelet során, akár a Vakond működését is helyreállíthatja majd a robotkar.
Nem világos, hogy miért akadt el a műszer, elképzelhető, hogy egy nagyobb kőbe ütközött, de ennek kis esélyt adnak a kutatók, valószínűbb, hogy a talaj szemcséi közti kohézió eltér a várttól. Hasonlóan ahhoz, ahogy a vizes homok szemcséi egybetapadnak és lehet belőlük homokvárat építeni, a száraz homok szétpereg. Ha a talaj a száraz homokhoz hasonló tulajdonságú, akkor a Vakond mélybe hatoló fúrója simán halad lejjebb, ha viszont vizes homokhoz hasonló, akkor a kalapálva haladás során összetapadva egy nagyobb üreg képződhetett a fúró körül, így nincs támasztéka és félre is csúszhatott. Jelenleg annyit lehet tudni, hogy a fúró ferdén áll a tokjában, s így minden próbálkozás ellenére sem lehetett vele erőt kifejtve tovább haladni. A Vakond készítői a német DLR-nél az eddigi vizsgálatok során úgy gondolják, ez lehet a probléma oka.

Június végén látnak neki a Vakond tartószerkezete megemelésének, amelyet három lépésben végeznek majd el, nagyjából egy hét leforgása alatt. Az emelés lépései közt fotók készülnek majd a Vakondról, ezeket azonnal továbbítja is a szonda a Földre. A fotókból majd kiderül, hogy az emelés hatására maga a Vakond nem húzódik-e ki véletlenül a talajból, s csak akkor mennek tovább az emeléses lépésekkel, ha biztonságban végrehajtható. A módszer nem kockázatmentes, ha a Vakondot véletlenül kiemelnék a talajból, akkor nem lesz lehetőség rá, hogy visszakerüljön, ezért különös elővigyázatosságra van szükség. Mindemellett jelenleg nincs remény más megoldásra, így muszáj megpróbálkozni vele. Az emelés és a készülő fotók alapján július közepe felé dönthetnek majd a továbbiakról, illetve arról, hogy miféle tesztekre lesz még szükség a Vakond földi másolatával.
A tartószerkezet elmozdítása amellett, hogy rálátást biztosít a Vakondra, a végleges megoldáshoz is hozzájárulhat. A robotkarral a Vakond melletti talajt megnyomva a számítások alapján az összetömörödhet, s így már elég tartása lehet a talajnak ahhoz, hogy a Vakond további mélyítő munkáját segítse. A marsi talajok eddigi vizsgálatai alapján senki se számított arra, hogy ilyen akadálya legyen a Vakond munkájának. Arra sajnos nincs technikai lehetőség, hogy az egész szerkezetet odébb emeljék, és újra kezdjék a lyuk mélyítését másutt. De még ha ez megoldható volna is, a talaj az InSight körül azonos, így szinte biztos, hogy belefutnának ugyanebbe a problémába.

Kapcsolódó angol nyelvű cikk itt érhető el.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author:

1 hozzászólás

  1. […] mélyfúrójának, a Vakondnak a helyreállításához szükséges teszt-emelés (a folyamatról korábbi cikkünk), s jó hírek érkeznek az irányítóktól. A Jet Propulsion Laboratory és a DLR közösen […]