2019.06.30.

Jól halad a Vakond teszt-emelése

Néhány napja kezdődött meg az InSight Mars mélyfúrójának, a Vakondnak a helyreállításához szükséges teszt-emelés (a folyamatról korábbi cikkünk), s jó hírek érkeznek az irányítóktól.
A Jet Propulsion Laboratory és a DLR közösen megtervezett „mentőakciója” eddig a három lépésesre tervezett emelés két lépésén sikerrel túljutott, és már most úgy tűnik, hogy igazuk volt a hiba okára választ keresőknek. Azt feltételezték, hogy a talaj kohéziója tér el jelentősen attól, amit vártak a marsi adatok alapján, s emiatt a Vakond túl tág üregben van, ami miatt nincs tartása, elferdült, és lötyög, ahelyett, hogy egyre mélyebbre haladna.
Az emelés első két lépése során a Vakond tartószerkezetét, ami akadályozta a rálátást magára az eszközre és az üregére, fokozatosan megemelték, először 12, majd 13 további centivel. Már az első emeléskor látszott, hogy az üreg hatalmas átmérőjű, legalább kétszer akkora, mint a Vakond, egyelőre a kb. 30 centi mély üreg legaljára nem látni le még, de a harmadik emelés után tovább javul majd a rálátás. Az üreget kúp alakúnak sejtik, ami azt jelenti, hogy a Vakond a marsi regolit szemcséit alaposan betömörítette a kalapáló mozgása során, egyelőre nem tudni, hogy esetleg van-e kő az üreg legaljában, ez is a harmadik emelés után válhat világossá. A látott tömörödés összhangban van a még márciusban elvégzett szeizmikus és hővezetési mérések eredményeivel.
A harmadik emelésre szombaton, 29-én kerül sor a tervek szerint.
A probléma megoldásáról ugyan még korai beszélni, de az elképzelések szerint fel kell tölteni a túl nagy üreget, majd az InSight markoló kanalával megnyomni a talajt annyira, hogy ezzel a Vakond kellő támasztékot kapjon és tovább haladhasson.

Kapcsolódó angol nyelvű cikk itt érhető el.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: