2018.03.21.

Új legénység indul az ISS-re

Március 21-én, magyar idő szerint 18:44-kor indul az ISS-re Bajkonurból a Szojuz MSz-08 fedélzetén két amerikai, Drew Feustel és Ricky Arnold, valamint egy orosz űrhajós, Oleg Artemijev. A két napos út (34 kört tesznek meg a Föld körül ezalatt) végén a Poiszk modulon dokkolnak majd, március 23-án, magyar idő szerint 20:41-kor. Mind a fellövést, mind a dokkolást élőben nézhetjük majd a szokásos csatornákon:

NASA TV

Roszkozmosz élő közvetítése

A fellövés helyi időben már késő este lesz (a magyar időzónánál 5 órával van jelenleg több Bajkonurban, de csak a nálunk hamarosan bekapcsoló nyári időszámításig, Kazahsztánban ugyanis már nincs nyári időszámítás), így látványos, sötét eges eseményt csodálhatnak meg majd a közvetítés nézői. Sajnos az ISS felettünk volt átrepüléseinek végén járunk, épp csak 7-8 fokkal emelkedik a déli horizont fölé, így a Szojuz megpillantásának esélye is csak matematikai 23-án, a dokkolás előtt 1,5 órával. A kelet-ázsiai régióban pedig majd a felszálló űrhajó üzemanyagfelhőjét is láthatják az ott élők a kora hajnali égen.

A két új amerikai űrhajóssal az USA legénysége 4 főre duzzad, ez a maximális létszámuk odafenn, s ez teszi lehetővé, hogy a korábbiaknál is több tudományos kísérletet végezzenek majd el.
Az ISS keringési magasságát egy hete kissé megemelték, az új űrhajók érkezése előtt szokásos módon. A friss legénységet két héttel követi majd egy SpaceX Dragon szállítóhajó érkezése is.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

Nincs még értékelés

Értékelés

About the Author:

1 hozzászólás

  1. […] látogatója a macsnet weboldal Aktualitásokkal foglalkozó részének, az talán olvasta az összefoglalót a nemrég útnak indított Szojuz MSz-08 űrhajóról és annak három fős legénységéről. […]