2018.03.24.

Ahogy nagyon ritkán láthatjuk a Nemzetközi Űrállomást

Aki rendszeres látogatója a macsnet weboldal Aktualitásokkal foglalkozó részének, az talán olvasta az összefoglalót a nemrég útnak indított Szojuz MSz-08 űrhajóról és annak három fős legénységéről.
Magát a dokkolást két nappal később, március 23-án élőben lehetett követni az élő közvetítést, de a NASA hivatalos csatornája is állandó megbízható forrás.

Általában kiváló alkalmat nyújtanak a Szojuz/Progressz űrhajók dokkolásai arra, hogy kicsit közelebbről is szemügyre lehessen venni a Nemzetközi Űrállomást és annak minden “porcikáját”, jelen esetben a Szojuz külső kameráján keresztül. Sajnos fekete-fehér képben gyönyörködhetünk csak, valamint a  képernyő tele mindenféle adattal, ráadásul cirill betűkkel írva. De ha ettől kicsit elvonatkoztatunk, így is fantasztikus látványban van részünk.

Ha már a képenyőn látható adatokról esett szó, érdemes figyelni a bal alsó sarokban látható két értéket. A felső az Nemzetközi Űrállomás-Szojuz távolságát mutatja (3,844 km-ről indul), az alsó pedig a Szojuz ISS-hez viszonyított sebességét m/s-ban kifejezve (M/C).

A videót a Space Videos youtube csatornáról töltöttem le és csak a Szojuz külső kamerája által látottak élték túl a vágást, mivel kifejezetten ezekre a képkockákra szerettem volna összpontosítani. Érdekesség, hogy alulról közelíti meg az ISS-t, majd lassan fölé emelkedik miközben a Föld megjelenik a háttérben, végül pedig a Pojszk modulhoz dokkol.

Továbbá bejelöltem a látható űrjárműveket is:

  • Progressz MSz-07 vagy 68P (Dokkolási port:  Pirsz modul)
  • Progressz MSz-08 vagy 69P (Dokkolási port:  Zvezda modul)
  • Szojuz MSz-07 (Dokkolási port:  Raszvet modul)

 

Nagy Szabolcs

4.67/5 (3)

Értékelés

About the Author: