2018.01.30.

(Ország)határtalan Nemzetközi Űrállomás átvonulás vadászat

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) már jó ideje elvarázsolja a földlakókat (joggal), a legambíciózusabb és egyben a legdrágább emberalkotta űreszköz ami bárki számára szabad szemmel is megfigyelhető, ha a megfelelő időpontban merészkedünk ki az ég alá.

Nos aki rendszeresen követi az ISS-el kapcsolatos eseményeket azok tudhatják, hogy ritkán megfigyelhető égitestek közelében. 2018 január 29-én abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy több helyszínről is látható volt egy ilyen átvonulás a Hold előtt. Több okból is szerencsések voltunk:

  • először is kiderült, hogy Angliából és Magyarországról is látható lesz ugyanaz az esemény 3 perc különbséggel
  • a Hold magasan volt az égbolton (Peretboroughból 55.3°), Magyarországról ez inkább közelített a 60°-hoz, a Űrállomás látszólagos átmérője nálam 56.5″ volt de az otthoni kollégák ebben is szerencsésebbek voltak valamelyest (58.14″)
  • és talán a legfontosabb tényező, hogy tiszta volt az ég mindkét orszában csodával határos módon.

De akkor jöjjenek a beszámolók, kezdve a magyar kollégák észleléseivel!

 

Rózsa Norbert (Cegléd)

Régi álmom hogy a hold előtt is elkapjam a Nemzetközi Űrállomást. Délután jött az ötlet hogy majd most! Így is volt megterveztem mindent beszéltem Nagy Szabolccsal, és kiderült hogy ugyanazt az eseményt 3 perc különbséggel fogjuk rögzíteni. Ekkor jött az ötlet, hogy akkor mi lenne ha egy közös posztban írnánk róla. Munka után siettem haza pedig volt bőven időm addig, viszont utaznom kell 35km-t az éjszaka közepén, korán reggel viszont dolgozom kell, de ezt nem akartam kihagyni. Egyedül nem volt kedvem egy idegen városban rögzíteni az átvonulást, igy megkértem egyik barátomat, akit ez a dolog annyira nem vonz, tartson velem. El is indultunk jóval hamarabb és egy üres bevásárlóközpont parkolóját néztük ki.

Kipakoltam és vartuk a pillanatot. Borzalmas nyugodtság fogadott és fátyolfelhők is kezdtek megjelenni. Felvétel előtt szinte az utolsó pillanatban lefagyott a fényképezőgép (a felvétel szünetel felirat) mert elég régi memóriakártya van benne.  Szinte a leges legutolsó pillanatban kapcsoltam ki, és újra be majd nyomtam meg ujra a gombot mikor: alig 0,7 másodperc alatt áthaladt az űrállomás a Hold előtt. Hatalmas öröm volt hisz egy megvilágítatlan hold előtti átvonulásom még nem volt. Azt még tudni kell hogy Nagy Szabolcs indított el ezen az úton mikor érdeklődtem a csillagászat  iránt, így nagy öröm volt hogy 3 perc eltéréssel ugyanazt az eseményt rögzítjük hatalmas távolsággal köztünk.

Benei Balázs (Budapest)

Január 29-én, helyi idő szerint 22:47:44-kor Budapestről nézve egy 5,6 km-es sávban volt látható, ahogy a Nemzetközi Űrállomás elsuhan a 96%-os növekvő Hold előtt. Az átvonulást a calsky oldal jelezte előre, tökéletes pontossággal. Az átvonulás tengelye NyÉNy-KDK irányban szelte át a fővárost, én az Infopark és a Tüskecsarnok közötti nyílt terepet választottam.

Érdekesség, hogy míg 29-én reggel a heavens-above előrejelzése egyezett a calsky.com-éval, este 8-ra az előbbi már jó 2 km-es eltolással ÉK felé, valamint 10 másodperccel előbbre jelezte az eseményt. Gyorsan kellett találni egy harmadik, független felet, ez pedig a Stellarium volt, ami a calsky adataival egyezett hajszálpontosan. Végül ez is vált be, calksy : heavens – 1 : 0
Észlelőtársnak Oláh Gábort hívtam, aki örömmel csatlakozott hozzám Zuglóból (ő Sony A7S géppel készült az eseményre).
72/500 MOM Unioptik lencséssel és 10 mm Plössl okulárral észleltem. Erre erősítettem rá a Samsung Galaxy A5 (2017) telefont, melynek fókuszát végtelenre állítottam, majd a távcső fókuszírozójával élesítettem a képet. 22:47:25-kor elindítottam egy 30 fps videót. Feszült 20 másodperc következett, nem tudván, melyik előrejelzés a helyes. Majd hirtelen, 0,6 másodperc alatt egy fekete sziluett suhant végig a látómezőn és elkészült a felvétel. Összesen 18 képkockán volt rajta az ISS, minden másodikat montázsoltam a képre.

Nagy Szabolcs (Peterborough)

Mondták már, hogy elhivatott vagyok asztrofotózás terén, de tegnap sikerült meglepnem magam is, ugyanis 120 mérföldet (nagyjából 190km) kellett utazzak az eseményért, de teljesen megérte. Ugyanis ilyen közel nem sokszor kerül az ISS miközben a Hold előtt elhalad, de aki ezzel foglalkozik tudja, hogy tél a Holdas átvonulások időszaka az égi követőnk magas pozíciója miatt.
Kitelepültem két tubussal is a ritka alkalommal tekintettel, az átvonulást megpróbáltam élőben is közvetíteni, amit ITT nézhettek meg.

Pár percre voltam az átvonulástól, két műszer próbáltam megzabolázni, az egyik követte a Holdat (motorizált Skywatcher Allview állvány), a dobson viszont manuális megoldás, így oda-vissza járkáltam a két felszerelés közt. 21:44 utánra jósolták az átvonulást, még szerencse hogy 43-kor elindítottam a videó rögzítést a laptopon.
Ugyanis mire odasétáltam a dobsonhoz, visszatoltam a Holdat a képernyőre, elindítottam a felvételt és visszasétáltam a makszutov tubushoz épp láttam ahogy az ISS elsuhan a képernyőn a Hold előtt. Élőben kicsit blama let volna elbaltázni, szerencsére nem így lett.

Rá nemsokkal jött is az üzenet Norbitól, hogy nála is sikerült. Aztán ma fedeztem fel Balázs fotóját is, így megkértem ha van kedve gyűjtsük össze a felvételeket egy cikkben. És bevallom nektek, így hogy többen is rajta voltunk az eseményen és sikerült is mindenkinek – valamelyest édesebbé teszi a sikert.

A asi kamerás felszereléssel nagyon nagy kétségek közt kellett kompromisszumos megoldást kössek. Egyik oldalon rendelkezésemre állt egy 0.5x reduktor, amivel a fenti fotón látható látómezőt kaptam, ami szuper! A baj csak az volt, hogy elmosódottá vált a fotó kicsit a széleknél. Ezzel a megoldással szemben ott volt a lehetőség, hogy kihagyom a reduktort a játékból, amivel eltűnik a szélek felé életlenedés, viszont a látómezőm legalább az 1/3 vagy 1/4 lett volna. Nem akartam azért elbaltázni egy ilyen jó lehetőséget, mert nem a megfelelő területet rögzítem és a látómezőmön kívül suhan az ISS. Így maradt a biztonságos, de kompromisszumos megoldás.

Közös munkának csak jó lehet a vége!

Nagy Szabolcs

About the Author:

1 hozzászólás