2019.01.13.

Néhány hasznos tipp a PIPP-hez

Elképzelhető, hogy némelyikőtöknek már ismerősen hangzik a PIPP. Én évek óta használom, kiválóan kompenzálja bizonyos szintig a követőmotor hiányát vagy a pontatlan követést. Éveken át fotóztam bolygókat a déli fekvésű erkélyemről EQ5 állványt használva, ahonnan esélyem sem volt pólusra állni. Amit viszont meg tudtam tenni, hogy az állvány északi lába a lehető legpontosabban észak felé nézett, valamint a kézivezérlő segítségével kompenzáltam a pontatlanságot. Tehát ha jobbra fel úszott ki a bolygó a látómezőmben, akkor balra le nyomogattam a vezérlőt 1-es fokozatban. Nagyon nem profi megoldás, de kényszerből kellett találni valamilyen kiutat a siker felé.
Ez egy hihetetlen univerzális, igen sokoldalú szoftver, amit az asztrofotózásban előszeretettel használnak a fotósok. (Korábban készítettem a PIPP használatáról egy videót, amolyan kezdeti szárnypróbálgatás, de hátha hasznos lehet valakinek…)

Ezúttal specifikusan három dologra térnék ki, mikor érdemes a PIPP-et használnunk:

  • ha nem megfelelő követésünk, így ezeket a videókat elő kell készíteni sztekkeléshez (Autostakkert 2 vagy 3, Registax 6)
  • ha túl sötét lett a videónk, szükségünk van a PIPP -re de a program nem igazán tud vele mit kezelni (tipp a probléma áthídalására)
  • valamint majdnem bármilyen kiterjesztésű videó szétszedése képkockáira, amiből később tetszőleges animációt készíthetünk

Nagy Szabolcs

About the Author:

1 hozzászólás