2019.01.23.

Mars kráter mérés – Coolstarz csillagászati szakkör

Iskolánkban szeptemberben indult a csillagászati szakkör. Szavazás után a COOLSTARZ nevet választottuk. Maroknyi lelkes diákságból alakult egy remek kis közösség, akikkel félév alatt már sok érdekes dolgot megtanulhattunk, átbeszélhettünk. Keddenként találkozunk egy tanórányi időre. Megnézünk egy rövid bemutatót, majd jöhettek a kérdések és a heti aktualitások. Nagy szerencsénk van, mert mostanában annyi minden történik akár a tiszta égen, akár az űrkutatás területén, hogy mindig akad megbeszélnivalónk.

Voltunk már közösen kirándulni Budapesten a Kidexpo-n, ahol az Utazó Planetárium megtekintése volt az elsődleges célunk. Nagy élmény volt szinte testközelből látni a Naprendszerünket.

Mivel figyelemmel kisérjük a nagyvilági eseményeket is, így észrevettünk egy felhívást épp itt, a macsnet.hu oldalon, azaz annak facebook-os csoportjában.

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézet a suliszeizmológiai oldalán jelentetett meg egy felhívást. Céljuk, hogy a földtudományok népszerűsítésében Magyarországon is elinduljon egy nemzetközileg már sok helyen sikeresen alkalmazott program: a szeizmológia az iskolában. Ezen belül található a: „Marsrengések – kiből lesz marskutató?” elnevezésű program.

 Ennek utána jártunk, és úgy döntöttünk, csatlakozik a mi csapatunk, a COOLSTARZ is.

De mi is ez a program?

A NASA 2018-as InSight Mars expedíciója során szeizmométert is telepítettek a Marsra.

2018-11-26-án volt a sikeres „touch down” roppant szerencsés időben (este 8-tól), bár „home movie”- keretében mi is nyomon tudtuk ezt követni, majd a szakkörön többször is visszanézni. Ez az, ami „élő” adatokat küld vissza a Földre. A misszió várhatóan egy évig tart, célközönsége többek közt a 11-18 éves korosztály.

Ez pont tökéletes nekünk, hiszen szakkörünk jelenleg felső tagozatosokból áll össze.

A rengések elemzése, a kráterek mérése segít abban, hogy jobban megértsük a “vörös bolygó” belső szerkezetét. Kézikönyv segítségével (ez letölthető volt a honlapról) jobban megismerhetjük magát a szeizmológiát, kidolgozott órai feladatokat végezhetünk majd el, ami a Marssal kapcsolatos.

Első körben igy vettünk részt a 2018-as év végi krátermérés kihívásban.

A program koordinátorának irányításával oldottuk meg a feladatot. Telepítgettünk, honlapok segítségével ismerkedünk a Mars valódi felszínével. Ezek a HiRise oldala, a HiView. Ezeket használva sikeres krátermérés történt. Sőt, miután megértettük az algoritmust, az a tervünk, hogy minden szakkörösünk választ majd egy-egy krátert, amit a begyakorlott módszerrel le is mérünk.

Bardóczné Kocsis Erzsébet

About the Author:

1 hozzászólás

  1. […] A mátészalkai Móricz Zsigmond Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskolában szeptember óta működik csillagászati szakkör 5-6 évfolyamos tanulók aktív részvételével. Többször bejelentkeztünk már ezen a fórumon is, mikor merre járunk (Kidexpo-n az Utazó Planetáriumban ) illetve milyen projektekkel foglalkozunk (Mars Insight program). […]