2019.05.22.

Iskolai csillagászati nap Mátészalkán

A mátészalkai Móricz Zsigmond Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskolában szeptember óta működik csillagászati szakkör 5-6 évfolyamos tanulók aktív részvételével. Többször bejelentkeztünk már ezen a fórumon is, mikor merre járunk (Kidexpo-n az Utazó Planetáriumban ) illetve milyen projektekkel foglalkozunk (Mars Insight program).

Május 11-e a Csillagászat Világnapja ami tökéletes apropója lett annak, hogy kilépjünk a komfortzónánkból és megmutassuk egy rendezvény keretében, hogy mivel is foglalkozunk csütörtök délutánonként. Mivel eddig csak a felsősök kaphattak belátást a világűr rejtelmeibe, célközönségünk elsősorban az alsó tagozat lett. És mivel vállalkozó kedvű ifjoncokkal találkozok hetente, elkészültek a saját prezentációk, így belevághattunk a „Mi Napunkba”. Ez egészen pontosan május 10-e péntek lett. A hat fiatal körbejárta mind a nyolc osztályt és bemutatták a rövid prezentációkat.

Így láthattak az elsősök csillagászati ködöket és megismerhették a legelső holdraszállás történetét. Másodikosaink szintén egy másik szemszögből bemutatott holdraszállásról hallhattak. Harmadikosaink a Naprendszerről, mint egészről tanulhattak új dolgokat illetve ők is el-elámultak a nebulák (ködösségek) sokféleségén. Negyedikeseinkre szintén egy holdraszálló előadás és egy Naprendszeres kiruccanás várt.
Minden előadás pár szavas felvezetéssel indult, elmondtuk, hogy holnap (május 11.) lesz a Csillagászat Napja és ezért készültek a srácok és lányok egy kis meglepetéssel. A fiatalok után tanítói bemutatással (ez voltam én) egy Blue Origin rakétaindítást néztünk meg (2019. május 2-i esemény volt), annak is a macsnet youtube csatornás változatát. És való igaz, a visszaszámlálás minden évfolyamon ment ezerrel és lelkesen, és a hűha meg a nahát is végig mind a majdnem 10 percen át, míg visszaért a rakéta. És személyes megjegyzés: ez az indítás még napi ötször is érdekes akkor, ha harminc gyerek ujjong közben.

Délutánra kézműveskedés következett, ahol a kollegák segítségével különféle anyagokból és technikákkal hozták létre a tanulók a Naprendszer modelljeit. Párokban, csapatokban alkottak roppant lelkesen és közben játékosan megtanulhatták, például hogy vannak kőzetbolygók, amiknek nem rajzolunk gyűrűket, hanem csak a gázbolygóknak és a Neptunusz sem lehet barna, csak kék. Az elkészült művekből kiállítást tervezünk. Jó kis nap volt ez, az első ilyen nagyobb megmozdulás a szakkör életében. A szakkörösök nagyon ügyesen felkészültek, remek kis előadásokkal jöttek, az elkészült modellek pedig roppant tetszetősek lettek.

Bardóczné Kocsis Erzsó

Fotók az eseményről

About the Author: