2020.03.28.

Fotózd az NGC 3521-et, a Leo Napraforgóját!

Amatőr csillagászok és asztrofotósok! Bagi László és Sebestyén Attila kezdeményezésére szeretnénk benneteket bevonni egy közös fotózásba, egy nagy közös asztrofotó elkészítéséhez!
Az ötlet a napokban fogalmazódott meg bennünk. 2019-ben mindketten lefotóztuk és észleltük a Messier 63 Napraforgó galaxist, viszont az Oroszlán csillagképben is található egy nagyon hasonló csillagváros, kiterjedése és fényessége szinte megegyezik, mégis az NGC 3521-et nem sokan ismerik. Eldöntöttük, hogy 2020-ban is le fogjuk fotózni ezt az objektumot, kíváncsiak vagyunk rá, hogy az egymástól eltérő felszereléssel, hogyan lehet rögzíteni és bemutatni ezt a galaxis! Ekkor jött az ötlet, hogy vonjunk be másokat is! És a kész képeket a legvégén illesztenénk egyetlen asztrofotóvá!

Szeretnénk ha sokan csatlakoznátok, és saját felszerelésetekkel fotóznátok le ezt a csodálatos csillagvárost! A felhívás, és a fotózás nem verseny, nem ez a lényeg! Viszont láthatnánk az objektumot, más felbontásban, részletekben, kisebb és nagyobb látómezőben egyaránt! A felszerelés bármi lehet, hiszen épp ez a lényege az egésznek! Minél többen csatlakoztok, annál érdekesebb és különlegesebb lesz az egész!

 

Először is maga az objektum, az NGC 3521:

A felvétel a Paranal Obszervatóriumban készült Chile-ben! A galaxis hozzávetőleg 26 millió fényévnyi távolságban helyezkedik el, hálás objektum, hiszen magvidéke, spirálkarjai és peremvidéke is részleteiben fotózható, és az egész galaxist egy hatalmas csillagközi anyagfelhő veszi körül! Látszó mérete 11 × 5,1 ívperc A nagy kiterjedt és fényes magvidék miatt Buborék Galaxisnak is nevezik! Right ascension 11h 05m 48.59s Declination 00° 02′ 09.24″

 

Egy 3 perces felvétel a galaxisról:

És akkor térjünk ki magára a fotózásra! – bármilyen felszerelés, azaz kamera és távcső lehet, de pontos vezetéssel. – expozíciós idő is szabadon választható, csak annyit kérünk, hogy az összidő minimum 3 maximum 6 óra legyen! – az elkészült képet kizárólag monó, tehát fekete-fehér formában küldjétek át nekünk. Lehet színes kamerával is fotózni, de a beküldött felvétel nem lehet színes ( mivel nagyon sok féle kamerával dolgozunk és a feldolgozás egyénenként teljesen különböző, ezért kérjük mindenképp a mono változatot, mivel így lehet a lehető legjobban összehasonlítani a végeredményeket ) A végső illesztést is monokrómban készítjük el!

A határidő Május 31-e! Így mindenkinek van rá elegendő ideje! Tudjuk a jelen helyzetben sokan, nem tehetik meg, hogy a megszokott helyeken fotózzanak, főként aki nem a saját otthonából szokott csillagászkodni. De hátha sokan csatlakoztok, és részt vennétek egy kis közös munkában!

A felvételeket erre az email címre küldjétek:
attila.seb.82@gmail.com

Bagi László és Sebestyén Attila

About the Author:

1 hozzászólás

  1. […] fotózásra invitáltuk meg a magyar amatőrcsillagászokat és asztrofotósokat (eredeti cikk itt elérhető). Célunk az volt, hogy összehozzuk ezt a nagyszerű közösséget egy közös fotó […]