2019.10.31.

Fényes nóva a Scutumban: V659 Sct

A Pajzs csillagkép őszi láthatóságának vége felé egy fényes nóvát fedezett fel az égbolt ezen részén egymástól függetlenül az ASAS-SN program csapata, valamint több japán amatőrcsillagász. A még mindig fényesedő vendégcsillag most már elvileg binokulárral is megfigyelhető.
Frissítés: a GCVS csapata már által már hivatalos neve is van a nóvának: V659 Sct.

Tegnap délelőtt jelentették be a CBAT TOCP oldalon, hogy a Nisijama Koicsi és Kabasima Fudzsio páros valamint Nisimura Hideo felfezdezett egy 9,4 magnitúdó fényességű nóva-jelöltet (TCP J18395972-1025415) a Pajzs csillagképben. Rövid időn belül kiderült, hogy ezt a vendégcsillagot néhány órával korábban, a kedd kora hajnalban az ASAS-SN égboltfelmérő program csapata már elkapta és be is jelentette az elsősorban extragalaktikus tranziensek felfedezésének közzétételre létrehozott TNS-szerveren ASASSN-19aad (AT 2019tpb) néven. Ekkor a jelölt fényessége még csak 11,56g’ magnitúdó volt. Az ASAS-SN csapat által hétfő hajnalban készített képeken viszont még semmi sem látszott ezen a pozíción 17 magnitúdó határfényességig.

A kedd esti órákban már meg is születtek az első színképfelvételek, amelyek megerősítik, hogy az ASASSN-19aad valóban egy galaktikus nóva.

A nóva a bejelentést követő egy napon belül gyorsan fényesedett, a ma hajnalban az iTelescope.net hálózat új-mexikói 10,6 cm-es táv-csövével készített V-szűrős képeimen a nóva fényessége már 8,67V magnitúdó volt, és japán amatőrök is arról számolnak be, hogy több mint egy magnitúdót fényesedett a nóva azóta, hogy Nisimajáék értesítették őket a felfedezésről.

Ezt az égterületet egyébként én is rendszeresen fotózom a Vendégcsillag-kereső program keretében. A legutóbbi, szombat este készített fotóimon természetesen még nem látszott a nóva. Sajnos, a rossz idő lehetetlenné tette, hogy hétfő este fotózzak, pedig akkor már lehet, hogy látszott volna a vendégcsillag. Így sajnos lemaradtam a felfedezésről 🙁 Talán majd legközelebb…

A tegnap esti órákban a Seqplot segítségével gyorsan készítettem a nóvához összehasonlító-sorozatot, amelyet végül az AAVSO Sequence Team egyik tagja, Tim fel is töltött a VSD adatbázisba, így már megfelelő észlelő térkép is rendelkezésünkre áll. Egyes előrejelzések alapján lehet, hogy ma este már lesz derült ég, így talán hazánkból is lehetőség lesz még észlelni az új vendégcsillagot.

Frissítés: Szerda este kijött a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) körlevele (CBET 4690.), amelyben most már hivatalosan is bejelentették a Nova Sct 2019 felfedezését, és azt is, hogy a változócsillagok elnevezésre kijelölt GCVS tagja, Nikolaj Szamusz professzor a V659 Sct hivatalos nevet adta az új vendégcsillagnak. Érdekes, hogy Daniel W. Green elsősorban CBET-ben a TOCP-re beérkezett japán felfedezési adatokkal foglalkozott, bár Nisimajáék bejelentéséről furcsamód „névtelen bejelentésként” írt, és a közleményben elsősorban a TCP J18395972-1025415 ideiglenes elnevezést használta. Azt hiszem ez is arra utal, hogy galaktikus nóvák esetén az továbbra is a TOCP oldalt találja mérvadónak.

Csütörtök hajnalban sikerült újra lefotóznom a vendégcsillagot, ezúttal a 25 cm-es új-mexikói iTelescope.net táv-csövet (T5) használva készítettem 2x15s V ill. 2x30s B-szűrős képeket. Úgy tűnik, még mindig fényesedik a nóva, ezúttal már kb. 8,34V volt a fényessége.

 

About the Author: