2020.01.12.

Nemzetközi Űrállomás Hold előtti átvonulás – Szalai Péter

Egyszer már próbálkoztam ISS átvonulás fotózásával jópár évvel ezelőtt. Akkor még az Ed Morana féle ISS Transit Prediction előrejelző programot használtam számítógépen. Úgy adódott hogy utaznom kellett pár km-t, és sajnos nem lett elég az idő amit az előkészületekre szántam. Épp hogy kipakoltam, az élesség állításra már nem tudtam kellő figyelmet szentelni, nem lett a legjobb, akkor még 300D-vel fotóztam és nagyon hiányzott az élőkép mód. De így is sikerült 3db képen elcsípni az űrállomást. Utána jópár évig nem akart összejönni az átvonulás megörökítése. 2020.01.10-én 0:01 perckor aztán ideálisak lettek a körülmények, annyira hogy még utaznom sem kellett, a Kisunyomi telkünk udvarából figyelhettem meg az átvonulást. Előrejelzésre a calsky weboldalt használtam, ami már sokkal jobban testre szabható, és előrejelzést is küld e-mailen. Előző este már feltöltöttem az akkumulátorokat, bíztam benne hogy most össze fog jönni a fotózás, bár az előrejelzések nem voltak túl bíztatóak, ködös-felhős időt jósoltak.

Napnyugta környékén már látszódott hogy van esélyem, alig volt egy két felhő az égen. Már este 10 órakor kipakoltam a felszerelést, ami egy EQ3 mechanika aluminium háromlábon, felszerelve egy RA motoros óragéppel. A távcső egy skywatcher 150/750-es Newton távcső, a fényképezőgép pedig primer fókuszban egy átalakítatlan Canon 1200D. Elvégeztem a szükséges beállításokat, pólusra álltam, bekapcsoltam az óragépet és élesre állítottam a Holdat. Lőttem pár tesztképet. A Hold 99%-os fázisú volt, ISO400 és 1/1250 záridő tűnt ideális beállításnak. Megfordult a fejemben a videós módszer is, de nem voltam benne biztos hogy a DSLR videóját fel tudom-e mjad dolgozni, inkább biztosra akartam menni a fotókkal. Felmerült bennem még a JPEG helyett a RAW képminőség beállítása, de féltem, hogy hamar betelik a gép buffere és esetleg lemaradok a jelenségről. Volt még az átvonulásig 1,5órám, ezért gyöngyörködtem egy szép Holdhaló jelenségben, ami aznap este különösen erőteljes volt. Aztán elérkezett a várva várt másodperc.

A calsky 0:01 perc 2,85 másodpercre jelezte elő az átvonulást, ezért én olyan 2-3 másodperccel korábban elindítottam a sorozatfelvételeket. Az átvonuás 0,57 másodpercig tartott a calsky adatok alapján. Biztosra mentem, készült legalább 30db fotó. Nagy izgalommal pörgettem végig az elkészült képeket, nagyon megörültem mikor a fényképezőgép kicsi kijelzőjén megpillantottam a még apróbb űrállomást. SIKERÜLT!!! A gyors átvonulás miatt a sorozatképek közü összesen 2db fotóra került rá az űrállomás,de legalább megvan, és most végre élesebbre is sikerült a beállítás, mint a pár évvel korábbi próbálkozásom.

Az ISS 465 km-re volt tőlem a Hold pedig 370000km-re.

Szalai Péter

(bárki bármilyen különleges csillagászati jellegű észlelést vagy fotót küldhet az Észlelések rovatunkba erre a public@macsnet.hu email címre)

About the Author: