2018.05.22.

Bürg-kráter közös fotós és rajzos észlelése

Asztrofotózás vagy vizuális észlelés?

Bevallom őszintén mióta a magyar amatőréletbe belelátok valamelyest, a vizuális/rajzos megfigyelők és az asztrofotósok között úgy gondolom létezik egy enyhe, de még egészséges rivalizáslás. A hobbival most ismerkedők szemszögéből pro és kontra mindegyik mellett szólnak érvek és ellenérvek. Kezdőknek sokan azt tanácsolják mielőtt bármibe is belefognak, kezdjenek el ismerkedni az égbolttal, anélkül felesleges bármit is csinálni. És ezzel részben egyetértek, de alaptudás nélkül sem lehetetlenség elindulni ezen a rögös úton, sokan  útközben fedezik fel maguknak az éjszakai égbolt szépségeit. Van aki csak fotós és van olyan aki csak vizuális észlelő marad. A legfontosabb inkább talán az, hogy legyen előttünk kezdőként elég széles perspektíva, hogy számunkra a hosszútávon legmegfelelőbb utat válasszuk a csillagászaton belül. Amit tényleg leginkább szeretünk, amiben valóban önmagunk lehetünk.
Jómagam fotósnak titulálnám magam és bevallom őszintén nem tulajdonítottam elég jelentőséget a vizuális megfigyelésnek. A már egész méretesnek számító 250/1200-es távcső néha már kezdte kicsit felnyitogatni a szemem korábban is, de mióta az eqvatoriális platformhoz jutottam, elkezdtem más szemszögből megközelíteni az ég alatt töltött estéket. Amiket egy ekkora távcsővel képes az ember még Londonból is látni, az egészen egyszerűen észbontó.
Mostanában egyre többet gondolok arra, hogyan lehetne hidat építeni a fotósok és a vizuális észlelők között. Mert biztosan lehet. Erre fel pár napja jött a tökéletes alkalom…. ötvözzük a vizuális észlelést a fotózással szimultán módon, lássuk mi sül ki egy ilyen együttműködésből.

Mivel manapság megszállottan próbálom tesztelni a 250-es távcsövem az eqvatoriális platformon, a május 20-i estét emiatt a Holdra terveztem rászánni. Ekkor szólt Földvári István Zoltán, hogy többedmagával otthon Magyarországon a terminátorhoz közel található Bürg-krátert fogják vizuálisan megfigyelni továbbá rajzolni. Mivel tényleg nagyon kedvező ég várt aznap este, úgy gondoltam csatlakozom a rajzosokhoz és megpróbálok a kráterről fotót készíteni.
Amíg arra vártam, hogy besötétedjen az ég, kezdésképp egy 20mm-es Plössl okuláron keresztül először beazonosítottam a célterületet. Aztán persze, hogy nem bírtam magammal és azonnal nyúltam a 2.5x fókusznyújtóért. Jó 10-15 percet elidőztem a kráterrel és az azt övező Lacus Mortis környékével. Amikor a légkör pillanatokra ugyan de kegyes volt, bevallom szóhoz sem jutottam a látványtól. Kezdem megérteni, miért rajonganak érte a holdészlelők, sivár, kietlen ugyan, de ugyanakkor hihetetlenül izgalmas a holdfelszín.

Ezután jött a fotózás, primer fókuszban igazán jó felvételek készültek, valamivel nagyobb nagyításnál viszont már enyhén elő jöttek az atmoszferikus turbulenciák okozta problémák. De úgy érzem panaszra nincsen okom, a kráter és közvetlen környezete (Lacus Mortis) egész részletesen látható.

 

De mit is írtak a Hold szakértők az estéről:

Földvári István Zoltán rajzos észlelése és az ahhoz kapcsolódó beszámoló az MCSE észlelésfeltöltő oldalról:

„Zoltán felhívására kapcsolódtam be a szimultánba, melynek célpontja a 40km átmérőjű Bürg-kráter volt. Első pillantásra is érdekes környék, mely legfőképpen rianásairól nevezetes. Célpontunk, a Bürg feltűnő látvány, éles fala jó állapotú. A kráter jól láthatóan gerincekre telepedett, ami pillanatnyilag kb 70%-ban árnyékolt, É-i irányban kissé megnyúlt, és Ny-i belső lejtős falán kettős terasz látható. A kráter mögötti árnyék kifejezetten érdekes látvány, melynek részletei csak a nagyon nyugodt légköri állapotok idején vehetőek ki…ebből ma adatott kevesebb sajnos. Ha éppen beáll a nyugodtság, épp csak látható hogy fogazott árnyék ez, két végén kiemelkedő macskafül jelleggel. Ez az árnyék ahogy a kráterrel érintkezik, egy laposabb emelkedővel is kapcsolatba lép, különösképpen É-i irányban, ahol egy szép piramis alakot rajzol a Bürg sánca mögé. A Bürg-től É-i irányban lapos, névtelen kardszerű lankás emelkedő látszik, Ny-i szélén hullámos árnyakkal. A Bürg K-i külső sánca egységesen fehéres, itt ott részletekkel, kisebb intenzitásokkal. Dél fele a már említett érdekes árnyékből indul ki egy markáns hullámos gerinc, itt található egy még erősebb megjelenésű vetődés is.
A krátert övező bazalt terület a Lacus Mortis, ennek talaján Ny-felé nagyon finom kis emelkedők látszanak időnként, de a neves rianás rendszerből alig látni valamit sajnos.
Megjegyzés: Az észlelést eleinte átvonuló felhők zavarták.

A rajz Koh-i-Noor HB és Koh-i-Noor Progresso 6B grafittal készült.”

Görgei Zoltán rajzos észlelése és az ahhoz kapcsolódó beszámoló az MCSE észlelésfeltöltő oldalról:

„Nagyon szép látvány mind a Bürg-kráter, mind a krátertől nyugatra húzódó Rimae Bürg. A terminátor még a közelben húzódik, így a kráter nagy részét árnyék tölti ki, csak a nyugati belső falakat éri a fény. A falak teraszos szerkezete csodálatos látvány. A Bürg alakja egészen furcsa, kissé háromszögszerű. A keleti külső sánc és törmeléktakaró nagyon hangsúlyos, a nyugodtabb pillanatokban sok részlet látszik. A kráter egészen fantasztikus alakú árnyékot vet nyugatra. Két szélén egy-egy fogszerű csúccsal rendkívül megkapó látványt nyújt. A Rimae Bürg leghosszabb ága a kráter árnyékától indul és enyhe ívben halad délnyugati irányban egészen a Lacus Mortis széléig. Egy másik ág, amely csaknem merőleges erre a fő ágra, a déli irányból, mint egy széles árnyékot adó vetődés indul, majd a teljes hosszának a felétől egy rianássá változik át. Ennek a második ágnak a rianássá változott szakasza feltűnően világos árnyalatú, így igazán könnyen látszik. A Lacus Mortis talaja nagyon sötét, középen jól látszik egy dóm és még több kisebb dombocska.
Megjegyzés: Az észlelés zenittükörrel készült.
A seeing átlagosan 6-os lehetett, de erősen változott. Voltak elképesztően nyugodt periódusok és elképesztően rosszak is.”

További rajzos észlelések a Bürg kráterről ide kattintás után.

Nagy Szabolcs

About the Author:

2 hozzászólás

  1. […] részletesen látható. Az estéről és a szimultán rajzos észlelséről hosszabban ebben a […]