2018.11.19.

Boldog 20. születésnapot, Nemzetközi Űrállomás!

 

November 20-án lesz immáron 20 éve, hogy elkezdődött a Nemzetközi Űrállomás vagy ISS építése. Eme nagyszerű eseményről ezen az oldalon már írtunk korábban 20 éves a Nemzetközi Űrállomás, ünnepeljünk észleléssel! címmel, melyben felhívtuk a figyelmet a közös észlelésre november hónapban. Nemsokára visszatérnek az ISS esti átvonulások, így érdemes lesz letölteni a megfelelő alkalmazást vagy elmenteni a könyvjelzők közül a megfelelő weboldalakat, melyen tájékoztatást kapunk az átvonulásokról, bővebb információ a már említett cikkben.

Én magam immár évek óta fotózom az Űrállomást, azt hiszem bátran bevallhatom, hogy talán ez az objektum vált a számomra legkedvesebb fotós témává az évek során. Szerencsére az elmúlt években sikerült annyit dolgozzak a kézzel követési technikán, hogy nem csak színesben sikerül mostanában megörökíteni az ISS-t, de az Űrállomás felszerelés ellátását biztosító jelenleg üzemelő 4 féle teherűrhajóból (Progressz, Cygnus, HTV és Dragon) hármat már sikerült lencsevégre kapni (a negyediket remélhetőleg most december hónap elején sikerül megcsípni, de ne szaladjunk ennyire előre, sok tényezőnek kell még stimmelni hozzá).

A fenti fotón a legjobb ISS fotóim láthatjátok, kis karikával mindegyiken bejelöltem a történelmi Zarja-Unity párost, merre is található a ma ismert ISS-en. Azóta kissé megnőtt az állomás…

Reméljük még sokáig velünk marad a Nemzetközi Űrállomás és nem csak gyönyörködhetünk benne mi földlakók, de az ott küldetést teljesítő űrhajósok tovább dolgozhatnak az emberiség fejlődését segítő technológiák, kutatási projektek tökéletesítésén, fejlesztésén.

Ezzel a ma megjelent csodás videóval kívánok Boldog Születésnapot az ott dolgozó űrhajósoknak, valamint azoknak a nőknek és férfiaknak, akiknek az elmúlt több mint két évtized alatt elvégzett fáradságos munkája lehetővé tette az Űrállomás létezését.

 

Nagy Szabolcs

About the Author: