2019.06.07.

Vénusz Nap előtti átvonulások

Ebben a cikkben a 2004-es és 2012-es Vénusz Nap előtti átvonulásról találtok fotókat, melyeket a Magyar Amatőrcsillagászok csoport tagjai készítettek. A cikk a beérkező észlelésekkel remélhetőleg tovább frissül a jövőben.
Várjuk a képeiteket, rajzos beszámolóitokat a public@macsnet.hu címre

2004

Farkas Ernő

 

Horváth Attila Róbert Hozé

2004-ben még létezett  az MCSE  győri helyi csoportja, melynek  nagyon aktív tagjai  voltunk. Szerencsére volt is néhány olyan csillagászati esemény abban az időben, amit érdemes volt bemutatni a nagyközönségnek.

Nappali események idején a Városházával szemben levő vízügyi palota előtti téren szoktunk bemutatókat tartani.
Így volt ez a Vénusz átvonulás alkalmával is. 2004 06 08.-án.  A jó idő és a város központjában való bemutatás, valamint némi promóció oda vonzotta a járókelők tömegeit.
Egy szép napon, egy sikeres bemutatót tartottunk, nagyon nagy élménnyel lettünk gazdagabbak. Viszont szegényebbek lettünk 2 társunkkal, Vértes Ernő bácsi és Németh Ákos barátaink azóta már a csillagok között vannak.

Mindez pontosan 15 éve történt.

 

Mihály András

2004-ben Aradról próbáltam megfigyelni a Vénusz átvonulását a napkorongon. Egy Meade 90/1000-es refraktort használtam, 25 mm-es Meade MA okulárral ( ez tulajdonképpen egy Kellner rendszerű) és egy 9 mm-es Plössl-el.
Akkoriban egy Canon PS A70-es gép boldog tulajdonosa voltam, próbáltam a távcső okulárjához illeszteni, de kézzel tartva nem igazán sikerült. Ezért az első képek csak az alapgéppel készülhettek el.

 

2012

Bajmóczy György

 

Csoknyai Attila

 

Chovanecz Attila

A nyugodtság szörnyű volt amin a szeles idő sem segített, mert dobálta a tubust, de az átlátszóság a körülményekhez képest picit kompenzálta a többi nehezítő tényezőt. Az eseményt édesapámmal együtt követtük egy 250/1200-es Newton távcső és Point Grey Flea 1.3 Mp kamera segítsével amivel a fotó is készült.

Mihály András

A 2012-es átvonulást Budapestről észleltem. Családommal körülbelül 6:05-re értünk ki a mátyásföldi repülőtérre, attól kezdve folyamatosan észleltünk a jelenség végéig. Egy Meade 90/1000 -es refraktor volt a főműszerünk, Baader Astrosolar fóliával. Ezen kívül egy Bresser 10×50 ( Lidl 🙂 ) binokulárt is felszereltem szűrővel ( még az 1999-es napfogyatkozásra készült szemüvegből gyártottam neki szűrőt ), valamint egy 20×60-as szovjet gyártmányú monokulárt is használtunk.
Felváltva néztük a lassan vonuló bolygókorongot a refraktorral és a binokulárral, sőt, meglepoen jól látszott szabad szemmel is.

A harmadik kontaktus elott néhány másodperccel a refraktorban mintha egy fekete csepp kötötte volna össze a Napkorong hullámzó peremét a Vénusz fekete korongjával. Ezt a fiaim is megerősítették. A kontaktus időpontjában elkattintottam a fényképezőgépemet, utólag az Exif adatok és intenetes időpontfrissités alapján a harmadik kontaktus 06:38:09 -kor következett be.

Ezután a Vénusz lassan elvonult a Nap elől, végül csak egy picinyke harapásként látszott a nagy fényes korongon, majd az is eltunt. Negyedik kontaktus: 06:54:36

Mellékelek néhány képet, Canon Powershot G5-ös géppel készültek, Baader napfóliát használva, valamint megpróbáltam a binokulár szemlencséje mögé helyezett géppel is fotózni.

Hely: Mátyásföld, Budapest ( 47:30:09 + 19:12:23 ), jelen voltak fiaim Mihály András és Mihály Attila, valamint én.

 

 

Vingler Béla

Használt műszer 100/800 teleobjektív, Canon PS80 kompakt fényképezőgép okulár projekcióval.

About the Author: