2017.10.28.

Uránusz nemsokkal oppozíció után

Előzmények

Körülbelül örökkévalóságnak tűnt az elmúlt két hét, ami alatt szinte csak felhőket lehetett volna távcsővel megfigyelni – néha felmerül a gondolat, miért is nem felhőmegfigyelő lettem… de London már csak így működik.

Tegnapra végre tiszta estét ígértek modorált légköri viszonyokkal és lassuló jet streammel. Így időben kipakoltam a felszerelést, hogy a tubus biztosan a megfelelő hőmérsékletre hűljön mire szükség lesz rá.
Van nálam egy ASI224 MC színes bolygókamera, amit idestova két hete szerettem volna kipróblni. Nagyon rég, kb. 1 éve nem használtam színes kamerát, mióta megváltam a 120MC-től és lecseréltem egy 120MM monokróm verzióra. Kicsit sajnos elhamarkodtam a cserét, ugyanis mono kamerához és az RGB szűrőzéshez kicsit stabilabb felszerelés szükséges, nagyobb tubus (nagyobb fényerő) és tökéletes követés véleményem szerint.
Így kissé elment a kedvem a próbálkozástól mostanság, erre még rátett egy lapáttal, hogy bolygózás szempontjából kissé sivár időszak köszöntött ránk.

Felszerelés

Skywatcher 127/1500 makszutov tubus
Skywatcher Allview állvány
Zwo ASI224 MC színes bolygókamera
TeleVue 2.5x powermate

Fotózás

Mivel manapság szinte csak a Vénusz az egyedüli élvezetes célpont a bolygók közül (bár az is erősen távolodik), gondoltam egy kis kihívást görgetek magam elé és megpróbálom a két nagyon távoli fagyos gázóriás egyikét, természetesen a közelebbit választottam abban reménykedve, hogy nem csak egy pötty lesz a képen, hanem a bolygóforma köszön majd vissza. Most van itt az Uránusz fotózás ideje, mivel mindösszesen 8 nappal vagyunk oppozíció után.
Oppozíció
ról vagy földközelségről beszélünk, amikor a Naprendszer valamelyik égitestje a Földről nézve szemben áll, azaz a Nappal átellenes oldalon van és egész éjszaka megfigyelhető.

Kipakolás után először a Holddal kezdtem, kiváncsi voltam mit is tud a kamera vele kezdeni. Bíztató felvételek születtek úgy este 8 óra magasságában, de utólag rá kellett jöjjek, az egem az idő előrehaladtával folyamatosan javult, mire az Uránuszra került a sor 11 óra után nemsokkal, addigra egész jó kis seeingem lett.

Előzetesen a Holdon megfelelő élességet állítottam, így miután az Uránusz felé irányítottam a távcsövem, egyből neki is álltam a felvételnek. Két videó után elégedett voltam és majdnem nekiálltam elpakolni, de úgy voltam vele ha már ilyen remek egem van és ilyen ritkán adódik, még egy utolsó kísérletként tekergetek a fókuszírozón egy keveset, amolyan hátha alapon.
Nos nem az első, de valószínűleg nem is az utolsó eset, hogy pár tekerintés után rögtön láttam nagyon nem volt jó az élességem. Addig kicsit csillagszerűen ugrabugrált a korong széle, de a rossz légkörre fogtam. Aztán sikerült olyan szépen eljátszadozni az  élességgel, hogy már a laptop kijelzőjén is szép kerek bolygóformát láttam. Gyorsan töröltem is az előző felvételet és két egész hosszú videót szántam a tökéletesnek tűnő helyzetnek, egyiket sima 8-bitben, a másikat a 16-bites opciót használva (ami mint tudjuk nem 16 bit) – log file a cikk végén.

 

A 16-bites verzió ismét jobbnak bizonyult, részletesebbnek, kellemesebbnek tűnt ugyanolyan feldolgozás mellett a végeredmény. A felvétel során rögzített 6866 képkockát először átzavartam a PIPP-en, amivel középre mozgatható a bolygókorong minden egyes képkockán – ezzel elősegítve a következő lépést, ami az Autostakkert 2-ben való sztekkelés/rétegezés (stacking), a teljes videó framejeinek a 40%-át.
Majd jött a Registax, RGB csatornák összehangolása (RGB align) és a Waveletek húzogatása, magyarul a kép élesítése. A végeredmény pedig a Photoshopban kötött ki, ahol az utolsó simitásokat végeztem.

A műszer túl kicsi  és a bolygó is túl távoli ahhoz, hogy bármiféle felszíni részlet látszon. De így is bőven a várakozásaim fölött teljesített az optikai rendszer és a kamera.

Szükségem lesz egy ilyen színes kamerára!

Nagy Szabolcs

Ha a cikket olvasva kedvet kaptál hasonló fotós/rajzos észlelés feltöltéséhez, a public@macsnet.hu címre küldd el a leírást és a fotókat/rajzokat mi pedig lehetőség szerint feltöltjük a Publikus képfeltöltés galériába.

Akik résztesebben szeretnék tanulmányozni a log file-t, az alábbiakban mellékelem.
FireCapture v2.5 Settings
————————————
Camera=ZWO ASI224MC
Filter=RGB
Profile=Uranus
Filename=2017-10-27-2205_8-RGB.ser
Date=271017
Start=220321.998
Mid=220553.303
End=220824.609
Start(UT)=220321.998
Mid(UT)=220553.303
End(UT)=220824.609
Duration=302.611s
Date_format=ddMMyy
Time_format=HHmmss
LT=UT
Frames captured=6866
File type=SER
Binning=no
ROI=384×264
ROI(Offset)=72×128
FPS (avg.)=22
Shutter=34.43ms
Gain=491 (81%)
Gamma=50
AutoHisto=75 (off)
Brightness=1
WRed=52
USBTraffic=80
HighSpeed=off
HardwareBin=off
WBlue=95
AutoExposure=off
SoftwareGain=10 (off)
Histogramm(min)=1
Histogramm(max)=2309
Histogramm=56%
Noise(avg.deviation)=n/a
Limit=none
Sensor temperature=16.2 °C

About the Author: