2017.10.15.

Teherűrhajók követése fellövés után – dokkolásig

Biztos sokakban felmerült a kérdés, honnan tudja néhány amatőr űrszerelmes, mikor lehet látni különböző Föld körül keringő emberi kéz alkotta objektumokat. Legismertebb ilyen űreszköz a Nemzetközi Űrállomás vagy International Space Station (ISS), de a kínai Tienkun 1 és 2 (Tiangong 1-2), a Hubble Űrteleszkóp, OTV-5 vagy teherszállító űrhajók is megfigyelhetők kis szerencsével.

Manapság sok oldalon lehet találni olyan szolgáltatást, ami a nap 24 órájában mutatja az ISS pontos pozícióját. Ilyen pédául az N2YO.com vagy a satflare.com, de sok-sok egyéb oldalon találni direkt hivatkozást.

Tegnap reggel (október 14-én) lőtték fel a Progressz MSz-07 teherűrhajót, amit az ISS-el együtt az orosz mcc.rsa.ru oldalon követhet bárki. Majd egy napot kellett várni, míg a különböző oldalakon megjelent a Progressz pontos tartózkodási pozíciója, de ez a késés teljesen normális.
Így egy nap elteltével látszik, ahogy a Progressz egyre közelebb merészkedik az Űrállomáshoz, csak a cikk írása előtti egy órában 30 km-t emelkedett a teherűrhajó, a következő pár órában pedig szépen lassan eléri az ISS magasságát és megkezdi a közeledést.

A fenti orosz oldalnak viszont egy hátránya van, pontos adatokat nem kapunk a röppályáról, sebességről, magasságról stb. Ezért ajánlanám a már fentebb említett n2yo.com oldalt, melyen külön ablakban meg lehet nyitni a Progressz és az ISS követést (lásd az alábbi fotókon) és a térkép  jobb oldalán a fontosabb infókat is megtaláljuk.

Miután a fontosabb oldalak megkapják a pályainformációkat, különböző előrejelzéseket is letölthetünk az észlelés időpontjáról. Ilyen az általam (is) nagyra tartott calsky.com, melyen mindig pontos és már felkerült a Progressz is a listájukra.
Ma este lesz az utolsó látható ISS átvonulás Londonból, mindössze 20 fokmagasra szökken majd, ami nagyon rossz fotózás szempontjából, ugyanis ilyenkor a legközelebbi távolsága londoni tartózkodási helyemhez képest valamivel több mint 1000km lesz. Az átvonulás kezdete 18:58 és a vége 19:02, várható fényessége mag -1.1 lesz.
Rá bő 15 perccel jön majd a Progressz (átvonulási adatok az alábbi képen), nagyon halvány, fényessége mindössze mag +6.0 lesz így nagyon kérdéses, fotózható-e vagy sem.

A fenti weboldalakat nyugodtan használjátok, megbízhatóak és állandóan naprakészek attól a pillanattól, hogy elég infó áll rendelkezésükre a különböző űrközpontoktól röppályákat illetően. Nem utolsó sorban kiváló fotós kihívás egy-egy ilyen halványabb objektum megörökítése.
Az orosz űrhajókhoz használható az orosz weboldal, de az össze többi cég hajóit az n2yo.com oldalon követhetitek.
Sok sikeres észlelést kívánok!

Nagy Szabolcs

About the Author: