2017.10.15.

Teherűrhajók követése fellövés után – dokkolásig

Biztos sokakban felmerült a kérdés, honnan tudja néhány amatőr űrszerelmes, mikor lehet látni különböző Föld körül keringő emberi kéz alkotta objektumokat. Legismertebb ilyen űreszköz a Nemzetközi Űrállomás vagy International Space Station (ISS), de a kínai Tienkun 1 és 2 (Tiangong 1-2), a Hubble Űrteleszkóp, OTV-5 vagy teherszállító űrhajók is megfigyelhetők kis szerencsével.

Manapság sok oldalon lehet találni olyan szolgáltatást, ami a nap 24 órájában mutatja az ISS pontos pozícióját. Ilyen pédául az N2YO.com vagy a satflare.com, de sok-sok egyéb oldalon találni direkt hivatkozást.

Tegnap reggel (október 14-én) lőtték fel a Progressz MSz-07 teherűrhajót, amit az ISS-el együtt az orosz mcc.rsa.ru oldalon követhet bárki. Majd egy napot kellett várni, míg a különböző oldalakon megjelent a Progressz pontos tartózkodási pozíciója, de ez a késés teljesen normális.
Így egy nap elteltével látszik, ahogy a Progressz egyre közelebb merészkedik az Űrállomáshoz, csak a cikk írása előtti egy órában 30 km-t emelkedett a teherűrhajó, a következő pár órában pedig szépen lassan eléri az ISS magasságát és megkezdi a közeledést.

A fenti orosz oldalnak viszont egy hátránya van, pontos adatokat nem kapunk a röppályáról, sebességről, magasságról stb. Ezért ajánlanám a már fentebb említett n2yo.com oldalt, melyen külön ablakban meg lehet nyitni a Progressz és az ISS követést (lásd az alábbi fotókon) és a térkép  jobb oldalán a fontosabb infókat is megtaláljuk.

Miután a fontosabb oldalak megkapják a pályainformációkat, különböző előrejelzéseket is letölthetünk az észlelés időpontjáról. Ilyen az általam (is) nagyra tartott calsky.com, melyen mindig pontos és már felkerült a Progressz is a listájukra.
Ma este lesz az utolsó látható ISS átvonulás Londonból, mindössze 20 fokmagasra szökken majd, ami nagyon rossz fotózás szempontjából, ugyanis ilyenkor a legközelebbi távolsága londoni tartózkodási helyemhez képest valamivel több mint 1000km lesz. Az átvonulás kezdete 18:58 és a vége 19:02, várható fényessége mag -1.1 lesz.
Rá bő 15 perccel jön majd a Progressz (átvonulási adatok az alábbi képen), nagyon halvány, fényessége mindössze mag +6.0 lesz így nagyon kérdéses, fotózható-e vagy sem.

A fenti weboldalakat nyugodtan használjátok, megbízhatóak és állandóan naprakészek attól a pillanattól, hogy elég infó áll rendelkezésükre a különböző űrközpontoktól röppályákat illetően. Nem utolsó sorban kiváló fotós kihívás egy-egy ilyen halványabb objektum megörökítése.
Az orosz űrhajókhoz használható az orosz weboldal, de az össze többi cég hajóit az n2yo.com oldalon követhetitek.
Sok sikeres észlelést kívánok!

Nagy Szabolcs

5/5 (3)

Értékelés

About the Author: