2017.11.04.

Távcsőárnyékolás – Flextube dobson

A Magyar Amatőrcsillagászok facebook csoportban ebbe a remek bejegyzésbe futottam ma reggel, melyet Juhász Gábor írt otthoni „csináld magad” távcsőárnyékolásról,  a teljes munkafolyamatot pedig remek fotókkal illusztrálta számunkra. Jómagam is egy 250/1200-as Flextube dobson boldog tulajdonosa vagyok, amihez kaptam az előző tulajdonostol egy Astrozap árnyékolót, így a probléma csak részben ismeret számomra.
Azért össszeszereléskor mielőtt „aktivizálnám” az árnyékolót lehet látni, mennyire zavaró a hiánya. Egy árnyékoló a Gábor által javasolt módon egy Astrozap árának töredékéből elkészíthető, így barkácsolni szerető tagoknak íme a kihívás!

És akkor íme Gábor bejegyzése:

„Régóta gondolkodtam már azon, hogy miként lehetne a távcsövem árnyékolását egy kis barkácsolást bevetve megoldani.

Varrni nem tudok, ezért vágtam bele – a polifoamba.

De mivel is rögzítsem a távcsőre? Kis kutakodás után két megoldásra esett a választásom: mágnescsík vagy tépőzár.
Ez esetben a mágneses utat választottam, pláne, hogy a felhasznált ferrofóliához szupernóvák adták a vasat. (Állítólag két mágnescsíkot nem szabad egymásra tenni, mert szép lassan lemágnesezik egymást, ezért kell a ferrofólia. Továbbá ahová rögzíteni akarom az árnyékolót, ott nincs vaslemez…)
Lehet azonban, hogy a pára kikezdi a ferrofóliát… ebben az esetben váltok tépőzárra.

Hozzávalók:

– „fekete” polifoam távcsőméret szerint (inkább sötétszürke az), ami azért előnyös, mert a jelölőfilc csak elfordított látással látszik rajta
– mágnescsík (én 0,7mm vastag x 30mm széleset vettem), ferrofólia (ezt lapban adták, méretre vágtam itthon)
– tapétavágó (aka. „sniccer”), éles olló, mindenféle vonalzók, jelölőfilcek
– olvasztós ragasztópisztoly + egy csomó ragasztórúd
– türelem, mert az a nyavalyás olvadt ragasztó nyúlik mindenfelé
– zene (űrmunkához űrzene dukál, nálam Mike Oldfield szólt)

Mivel a vásárolt polifoam darab elegendő még egy plusz harmatsapkához is, így azzal kezdtem inkább – ha nagyon nem működik az elgondolásom, akkor legalább az árnyékolónak másképp futhatok neki.

Egyelőre a harmatsapka készült el, bár egy kis finomítás még azon is kell – az két végének az illesztése nem zár rendesen, lehet, hogy egy kis darab neodymium mágnes megoldja a gondot.
Az árnyékoló még félkész, de már meg tudtam nézni (így nektek is megmutatom) milyen lesz végül.”

Nagy Szabolcs

About the Author: