2018.03.30.

Progressz MSz-07 (68P) közeli

Mióta sikerült életemben először közelről megörökíteni a Cygnus OA-8 teherűrhajót, azóta bevallom az asztrofózás ezen ritka szegmensének egyre több időt szeretek szentelni. Óriási kihívás, nem csak a kis méretű teherűrhajó röppályájának manuális lekövetése, de a kamera értékek megfelelő saccolása is. Ugyanis nincs univerzális módszer, minden objektum másképpen, eltérő mennyiségben veri vissza a napfényt, ennek köszönhetően marad a hasraütés.
Természetesen azért nem teljesen hasraütésszerűen választok expo és gain értékeket, az ISS fotózás során szerzett tapasztalatok rettentő értékesnek bizonyulnak ilyenkor. Ha tudom a vizuális magnitudó hozzávetőlegesen “megjósolt” értékét (amihez a Calsky oldal ismért óriási segítségnek bizonyul), akkor a kamerám érzékenységének ismeretében körülbelül be tudom lőni, mi lenne az az expo/gain értékpáros, amivel nem lesz se nem túl, se nem alulexponált a felvételem.

Átvonulás 20:14-kor

 

Tegnapelőtt (28-án) Landy-Gyebnár Mónika szuper fotót lőtt a felhőrésen keresztül, amin látszott hogy a Progressz még igen közel van a Nemzetközi Űrállomáshoz, mivel aznap vált le róla és kezte meg a távolodást. Majdnem sikerült elhülyéskednem a dolgot, ugyanis a Calsky weboldal helyett a SkySafari alkalmazásban kerestem rá a teherűrhajóra és abban az ISS elé mutatta. Persze hogy nem korábban, hanem az ISS után jött 90 másodperccel. Kissé elkeseredtem, hogy szabad szemmel nem látható. Megpróbáltam az ISS-ről készíteni egy fotót, aztán tettem vettem és véletlen felpillantottam az ISS átvonulás után, mikor megláttam a halvány, de határozottan jól kivehető sötétnarancs színű fényforrást ugyanazon a röppályán haladni, mint nemsokkal előtte az ISS. Gyorsan feltoltam a gain értéket a Fire Capture-ben és indítottam a felvételt abban bízva, hogy nem túl késő. A lényegről sajnos így is lemaradtam, a hozzám legközelebbi ponton már túl volt és egyre távolodott. Nagyjából 550-650km távolságra lehetett a fenti fotó pillanatában.

Aztán tegnap este nyugodtan átnéztem a képkockákat, annyira apró objektum, hogy majd másfél órába telt. Továbbá nem tudom, mit kell nézzek, nem tudom milyen az orientációja az űrhajónak, melyik felét mutatja, mekkora részét éri a napfény stb. A fotózás része sem egyszerű, de megtalálni az egyetlen használható képkockát talán még idegölőbb feladat. Miután úgy éreztem, hogy találtam valamit nekiálltam fotókat kutatni a Progressz űrhajóról. Vicces, hogy erről az oldaláról, ami ellentétes a dokkoló felével szinte alig találtam használható felvételt. Egyetlen egy fotóba botlottam bele véletlenül, azon is főleg oldalról látszik, de pont eléggé hogy számomra megfelelő legyen.

Még annyi információt talán érdemes megemlíteni, hogy a Föld feletti magassága az ISS 400 km körüli magasságától már eltért, nagyjából 50 km-el alacsonyabban lehetett a Progressz. Utólag összehasonlítottam az eredeti fotókat és nagyobb volt a teherhajó látszólagos mérete, mint az az ISS-hez való dokkolt állapotában.  A második átvonulás után ránéztem az N2YO weboldalra (ahol műholdakat lehet élőben követni pálya és egyéb adatokkal együtt) és ott 22:20-kor 315 km-es magasságot mutatott. Mondjuk most 420 km-es magasságot mutat a cikk írása közben, az oroszok meg nem túl informatívak még a saját cuccaikkal kapcsolatban sem. Szóval logika számomra nincs benne, az oka rejtély marad egyelőre. Elliptikus pályára tudok csak gondolni.

A Progress teherhajó méretei:
7.23m x 2.72m

Az ég nem volt túl kedvező, az átvonulás előtt 20 perccel még esett. Imádom a brit időjárást…. Sajnos ebből kifolyólag nem túl éles a fotóm, de a körgyűrű a hátsó részen majdnem kétséget kizáróan az űrhajó megfelelő részére utal. Természetesen a Nemzetközi Űrállomást is sikerült megcsípni, mindössze 47 fok magasságig emelkedett, ilyenkor egész jó képeket lehet készíteni róla kissé oldalról.

 

Átvonulás 21:50-kor

Másodjára már csak a fényképezővel vonultam ki. Tudtam, hogy a Szekeres csillagképen hasít keresztül az ISS és a Progressz, így nyugodtan vártam az eseményt (ezúttal jól vizsgázott a SkySafari). Egy Canon 600D fényképezőt használtam és egy 70-300 mm-es obit 75 mm-en. Ahogy várható volt, előbb az ISS tűnt fel, majd a sokkal halványabb Progressz. Íme egy animáció valamint egy fotó, melyen 19 darab 10 másodperces fotó látható egy képpé gyúrva.
A vastagabb fehéres csík az ISS, tőle jobbra a sokkal halványabb pedig a teherűrhajó. Azért nem végig folyamatosak a csíkok, mert egy képkockán nem ért át egyik objektum sem 10 mésodperc alatt a látómezőm tetejétől az aljáig, de mivel sorozatfelvételen volt, a “hézag” a két tükörfelcsapás közti szünet valójában.

 

Nagy Szabolcs

4.86/5 (7)

Értékelés

About the Author: