2019.11.02.

Powertank tapasztalatok

„Sziasztok, egy olyan kérdésem, hogy használ-e közületek valaki EQ5 mechanikát powertankkal? A fő kérdés az lenne hogy powertank meddig bírja (meg milyen fajta) és a mechanikán kívűl még mit üzemeltek róla?? Én legfőkeppen a mechanikát, és egy RPi-t (meg esetleg a fényképezőt- de az nem olyan fontos) akarnám üzemeltetni egy hordozható 12v powertankkal.. esetleg milyet ajánlanátok ami legalább egy egész éjszakát kibír.

Válaszotokat előre is köszönöm!”

Kádašy Endre

 

Panyik Lénárd: Eq6pro M-gen-el egy 15 Ah-os zselés akksit simán megesz egy este alatt. Sima Eq5 óraművel 6 voltos 5Ah-os zselés akkuval több napot elmegy. Goto verzió kb. annyit ehet mint az eq6 szerintem két 12V-os 10 12 ah os akksival párhuzamosan kötve jársz a legjobban

……

Takács GáborÉn EQ5 goto 12V 12Ah munkaakksiról járatom. Két estét (2×8 órát) szűkösen kibír, de nem szeretik az ólom-savas akkuk, ha nagyon lemerítik őket. Ja, és ebben nincs benne sok objektumkeresgélés, meg sokszor a betanítás is elmarad.

……

Fejes ZsoltAZ-EQ5 GT 2Ah áramfelvétellel ketyeg. Szívok is a 7Amperes Celestron powertankkal… Bár a fényes ledes lámpája már sokszor hasznos volt – csak nem csillagászkodásra! 🙂

……

Eigner BalázsÉn egy Celestron Advanced GT-vel (+SW 80ED) használok egy 7Ah-s Celestron PowerTank-ot. Tizenéve vettem, sokáig nem használtam, ki is nyírtam az akksiját. Nemrég cseréltem benne, azóta teljes megelégedéssel használom. Persze hozzá kell tenni, hogy nem is gyilkolom nagyon: csak vizuálisan észlelek, nem fotózok, nem GoTo-zok, általában a fékeket kilazítva keresem meg az objektumokat, majd már csak finom mozgatásra van szükségem a motorokra az óragépen felül. Munka miatt nem tudok túl sokat észlelni, de 2-3 órás menetekből 2-3-4 alkalmat simán kibír, tovább nem tudom, mert biztonságból tölteni szoktam. 🙂 Ha több, nagyobb fogyasztóm lenne, akkor valószínűleg átállnék egy nagyobb autós akksira, de most az igényeimnek megfelel.

About the Author: