2018.06.09.

Porvihar a Marson – mi lesz veled, Opportunity?

A NASA keringő szondája, a Mars Reconnaissance Orbiter június 1-jén észlelte először a Marson születő porvihart – amelynek kialakulására hónapok óta számítottak a szakemberek. A porvihar a 15. évében járó Opportunity rover közelében fejlődött ki, s azóta hatalmasra nőtt, jelenleg 18 millió négyzetkilométeres (Észak-Amerikánál nagyobb) területen tombol. Mivel a porvihar a rover napelemeit leárnyékolja, így energiaellátási problémái vannak máris az eszköznek, az adatok szerint az energiaszintje 6-án már jelentősen visszaesett. Az energiaellátás leginkább a marsi hideg miatt lényeges, ugyanis fűti magát, illetve az akkumulátorait a rover, s a fűtés nélkül félő, hogy nem tud a porvihar végén helyreállni a működése.

2007-ben már túlélt egy, a mostaninál nagyobb, s 2 hétig tomboló porvihart, ekkor napokig nem volt rádiókapcsolat se az Opportunity-val, s akkor attól tartottak a földi irányítók, hogy elveszítik a rovert. Szerencsére azonban feléledt az akkori napfényhiányos időszak után! A porviharok két úton is rontják a rover helyzetét: egyrészt a napelemekre ülepedő por csökkenti azok hatékonyságát, másrészt a levegőben lebegő por az átlátszóságot, így a napelemekre beérkező fény mennyiségét redukálja.

Sajnos megvan annak az esélye most is, hogy túl sokáig tartó porvihar esetén a rover nem bírja majd a marsi hideget, de bízzunk benne, hogy nem így lesz, és főként bízzunk abban is, hogy a porvihar nem válik akkorává, hogy az alig másfél hónap múlva várt nagy Mars-közelség idején a felszínt megcélzó észleléseket lehetetlenné teszi. Sajnos kiszámíthatatlan, hogy meddig tart és mekkora lesz a porvihar, de a marsi déli félteke nyara idején időről-időre előfordulnak az egész bolygót porlepelbe burkoló, heteken, vagy akár hónapokon át dúló porviharok. Az elmúlt évtizedek globális marsi porviharait 1977, 1982, 1994, 2001 és 2007 éveiben tapasztaltuk, az idei évre is elképzelhető egy ilyen nagyságrendű porvihar.

Az Opportunity marsi telet átvészelő módszeréről korábbi cikkünk, amelyben szó esik a porviharok és az energiafelhasználás kérdéseiről is.

Az eredeti cikk angol nyelven itt olvasható.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

5/5 (1)

Értékelés

About the Author: