2017.08.17.

Pajtaajtó mechanika – csináld magad (Hődör Gábor)

Aki már próbálkozott a csillagos égbolt fotózásával hamar szembesülhetett vele, hogy a csillagok már pár másodperc alatt is csíkot húznak a fényképen. Ezt kiküszöbölni a különféle csillagászati mechanikák hivatottak. Ezek a mechanikák tudásuktól, precizitásuktól, terhelhetőségüktől függően hatalmas összegekbe kerülhetnek. Jómagam a legnagyobb megelégedettséggel egy Heq5 pro mechanikát használok a 150/750-es tükrös távcsövemhez.

De mindig is kíváncsi voltam, hogy objektíves fotózásnál, rövid fókusszal, milyen lehet egy házilag is elkészíthető, pár ezer forintból összerakható úgynevezett pajtaajtó mechanikával fotózni. A neten rengeteg videót lehet találni az elkészítés módjáról. Nem is kell hozzá túl sok minden, csak egy régi használaton kívüli polc, pár zsanér és csavar. Ami nem állt rendelkezésemre (fogaskerekek, lassú fordulatszámú dc motor, fordulatszám szabályzó) azokat megrendeltem Ebay-ről. 3000 Ft-ból meg is volt minden alkatrész. Miután egy leírás szerint összeszereltem mindent, a “mechanikát” csak rá kellett szerelnem egy fotóállványra, erre meg egy gömbfejjel felfogatni a kamerát.
Ezután jöhetett a tesztelés a csillagos ég alatt. Az egész cuccal ugyan úgy északi pólusra kell állni mint minden csillagászati mechanikával. Mivel pólustávcső nincs hozzá, egy lézerceruza segítségével igyekeztem minél pontosabban a Polaris felé fordítani a mechanika tengelyét. A motort egy 12 voltos akksi hajtja, a pótméterrel egy kis kísérletezgetéssel be kell állítani a pontos fordulatszámot. Ha sikerrel járunk a csillagaink hosszabb záridőnél is pontszerűek maradnak.
Nem tettem magasra a lécet az első tesztelés során. Egy perces bemozdulás mentes képeket szerettem volna elérni a Canon Kit obival 18mm-en. Úgy érzem, hogy ez többé kevésbé sikerült is. Készítettem pár képet észak kivételével a többi égtáj irányába. A nyers képek csak egy minimális zajszűrést illetve automata színegyensúly állítást kaptak. A teszt kedvéért nem mentem messzire a várostól, így a képeken meg is látszik a hatalmas fényszennyezettség. De nem is ez a lényeg.

 

A képek közel se tökéletesek de legalább a kiváncsiságomat kielégítette az első teszt. Az hamar kiderült, hogy egy pár száz forintos motortól nagy csodákat nem kell várni. Sokszor megakadt, vagy épp nagyot ugrott. De összességében a 3000Ft-os beruházás és a vele járó barkácsolás bőven megérte…

Cikket írta: Hődör Gábor

Az eredeti cikk és a szerző további asztrofotózassal kapcsolatos írasai az alabbi linken érhetőek el:
https://www.facebook.com/astrohodor/ 

About the Author: