2016.10.16.

Optolong L PRO és IDAS LPS-D1 teszt

A Canon 550D átalakítása után ért a meglepetés, hogy a light képeken megjelent egy nagyon durva reflexió, amivel eleinte nem tudtam mit kezdeni. Kaptam nagyon sok tanácsot, ötletet, hogy mi lehet a baj, de igazából egyik sem volt 100%-os.

TESZTKÖRNYEZET, MINDHÁROM TESZT ALATT:

Canon 550D Full Spektrum, Baader MPCC, NEQ5-Pro Goto oszlopon, MGEN, 10×60 Light, 5xDark, 10xBIAS, 10xFlat, bolygatva, feldolgozás PixInsight.

Célpont: Alioth

A kapott végeredmény pedig Pixinsight-al feldolgozva, mindhárom esetben ugyan azon proseccek végrehajtása. (HistogramTransformation, ColorCalibration és alap ACDNR)

CANON 550D – OPTOLONG L-PRO CLIP – BAADER MPCC:

Canon 550D – Optolong L-pro clip – Baader MPCC
Itt teljesen jól kivehető a csillag reflexiója 1 óránál és a főtükör plusz a kihuzat reflexiója.

 

CANON 550D – OPTOLONG L-PRO CLIP – BAADER MPCC – OPTOLONG IRUV CUT 2″:

Az előző konfigurációhoz képest, itt bekerült egy 2″ IRUV cut filter is, de ez sem hozott jó megoldást. A reflexiók valamelyest csökkentek, de még mindig nagyon durván láthatóak.

CANON 550D – BAADER MPCC – IDAS LPS D1 2″:

Érdekes módon az IDAS LPS D1 szűrővel végzett teszt alatt semmilyen reflexióval nem találkoztam, sőt a histogramon a színegyensúly is majdnem tökéletes volt. Ez az Optolongról nem volt elmondható.

 

ÖSSZEGZÉS:

Az Optolong szűrők bármely kombinációban való használatakor (clip, 2″, IRUV) a reflexiók nagyon zavaró mértékben megjelentek. Az IDAS LSP-D1 használatakor semmilyen reflexió, hiba nem keletkezett a képeken.

Hangsúlyozni szeretném, hogy nem az Optolong szűrők jó vagy rossz tulajdonságaira hívnám fel itt a figyelmet, hanem a rendelkezésemre álló technikával ezen szűrők bemutatása volt a cél.

  • Lehet, hogy egy Baader blokkszűrővel átalakított Canon gépnél ezek a reflexiók nem jelentkeznek.
  • Elképzelhető, hogy az Optolong szűrők IRUV tartományban nem úgy viselkednek mint az IDAS (nincs dokumentálva)

 

Forrás: http://deepsky.hu/cikkek/optolong-l-pro-es-idas-lps-d1-szuro-teszt/

About the Author: