2017.12.07.

Newton távcsövek főtükrének tisztítása szinte érintés nélkül

felvétel a tisztításról

Általában megpróbáljuk minél ritkábban tisztítani a főtükröt, mert ugye féltjük a felületet a karcolódástól, különböző kisebb-nagyobb sérülésektől, ami esetleg adódhat egy-egy óvatlan mozdulat miatt. Meg ugye, sokkal jobb egy poros tükör, mint egy karcos! A legjobb persze a tiszta tükör! Valamint így is tanultuk/ták a régebbi motorosok, amikor még nem volt az ún. kvarc védőréteg. A védőréteg viszont már elég régóta elterjedt megoldás, tehát nem kell annyira féltenünk a tükrünk felületét. Mégis nehezen szánja rá magát az ember, hogy valamivel is hozzáérjen a felülethez a tisztítás során. Bár, langyos, mosogatószeres vízben jól megáztatva, az ujjunk begyével nyugodtan végigsimogathatjuk a tükröt, hiszen ott a bőrünk lágyabb, mint akár a szarvasbőr! Bár ezt is el tudjuk kerülni a gőztisztítós módszerrel, amit a mellékelt videóban be is mutatok. A célra megfelel az a kisipari gőztisztító amit én is használok, (ha valakinek a munkahelyén esetleg van ilyesmi), de teljesen jó pl Karcher, vagy akármilyen márkájú háztartási gőztisztító, ami az iparinál sokkal olcsóbban beszerezhető. A videón látható módon megtisztítottam a főtükröt. Amikor először kipróbáltam, lehet hogy félnem kellett volna, de a józan logika azt modta nekem, hogy nem lehet ebből semmi baj. Így is lett. Azóta már többször, több tükröt is megtisztítottam ezzel a módszerrel.

 

Annyit még hozzá kell tennem, hogy ha ezek után marad még tisztítani való a tükrön,  valamilyen  makacsabb szennyeződés vagy folt, akkor 96%-os gyógyszertárban kapható alkohollal és vattával nyugodtan át lehet törölni,
majd megismételni, a gőztisztítást, hogy a vattaszálakat, stb-t is eltávolítsuk. A gőztisztítóból 130-150 fokos gőz jön ki a kifúvócső tövénél, de a távolsággal rohamosan csökken a hőmérséklet. Akár egész közel is nyugodtan használhatjuk, de a biztonságos távolságban, amikor nem érezzük úgy, hogy véletlenül is hozzáérhetünk vele felülethez, már csak max 90-100 fokos a gőzünk. A lényeg hogy tessék nyugodtan használni. Én a szemüvegemet is ezzel tisztítom naponta többször. Tehát ezzel a módszerrel bátran tisztíthatjuk gyakrabban a tükrünket, nem fog károsodni, valamint szinte mindig szép tiszta tükörrel tudunk észlelni, ami azért meglátszik.

Mellékelek 2 képet ugyanarról az objektumról, ugyanazzal a távcsővel, piszkos és frissen tisztított tükörrel készült képek. Látszik a különbség a felbontásban szerintem.

 

A cikk irása óta volt egy közös találkozónk a cikk írójánál és a saját tubusom tükrét is megtisztítottuk (a kiegészítés Nagy Szabolcstól).

 

2018 nyarán a 250-es dobson tubusom főtükrét is megtisztítottuk

 

 

Horváth Attila Róbert Hozé

About the Author: