2017.10.07.

Nemzetközi Űrállomás – űrséta közben

Randy Bresnik és Mark Vande Hei tegnap (2017 október 5.) délután 2-kor kezdték az űrsétát, hossza az előre tervezett 6,5 óra volt, mintha csak stopperórával mérték volna.
A feladatuk főként a Canadarm-2 végén lévő elem (Latching End Effector, röviden LEE) cseréje volt, ez gyakorlatilag a Canadarm-2 „keze”. Az elem a különféle tárgyak megragadására és megtartására szolgál, így pl. ennek segítségével fogják be a beérkező automata szállítójárműveket.
A Canadarm-2 két ilyen LEE „kézzel” felszerelt robotkar, s ezek egyikén tapasztaltak nemrég olyan anomáliát, ami ugyan hibát nem okozott, de biztonságosabbnak látják pót-kézre kicserélni. A pót-LEE az űrállomáson helyben rendelkezésre áll, pont a hasonló esetekre felkészülten helyezték el a külső merevítőszerkezeten. (A Canadarm egyébként ezen a merevítőn járni is tud, vagyis hosszirányban változtatni tudja a helyét, attól függően, hogy hol van épp szükség a robotkar munkájára.)
Az űrállomás szerelését és karbantartását szolgáló űrséták közt ez a 203. lesz a sorban (Az fenti információkat Landy-Gyebnár Mónika fordította).

Nagyon hosszú(nak érződő) idő után először próbálhattam meg az ISS-t, már napok óta döngetnek a magas esti átvonulások, de a felhőktől semmit nem láttam belőlük. Tegnap este kivételesen tiszta idő volt, viszont a jet stream 58 m/s (208 km/h) sebességgel hasított odafent. Ennek ellenére sok részlet látszik, de ha jól megnézzük a felvételeket közelről, látszik hogy az ISS felszíne szinte „hullámzik”, nem egyenletesen éles a látható felülete.
Viszont a különlegessége a fotónak, hogy amikor készült, még kint volt a két asztronauta és épp befejezték az űrsétát.

Maradanó emlék lesz azt hiszem!

A fenti fotón bejelöltem az általam beazonosított modulokat, strukturális komponenseket és űrjárműveket, csak hogy könnyebb legyen vizuálisan beazonosítani mi micsoda. Az alábbiakban a naracsnsárgával kiemelt szövegre kattintva bővebben olvashattok a különböző összetevőktől, eszközökről.

Quest Joint Airlock – zsilipkamra
Napelemtáblák – energiaellátás
Columbus modul – Európai Űrügynökség (ESA)
Kibo modul vagy JEM – Japán Űrügynökség (JAXA)
Szojuz MSz-05 űrhajó – Orosz Űrügynökség (Roszkozmosz)
Progressz 67 teherűrhajó – Orosz Űrügynökség (Roszkozmosz)

A képek elkészítéséhez használt eszközök:
– Skywatcher 250/1200 Flextube távcső dobson rendszeren
– Zwo ASI120MM monokróm kamera + Zwo vörös szűrő
– TeleVue 2.5 powermate fókusznyújtó

Egy kis ISS történelem

Akit esetleg érdekel a Nemzetközi Űrállomás építése leginkább amatőr fotókon végig követve, azoknak itt egy kis csemege. Én sajnos túlságosan későn kezdtem el ezzel foglalkozni, de szerencsére mások hasonló érdeklődést mutatnak az emberiség jelenlegi egyetlen űrlaboratóriuma iránt. Az egyik nemzetközi facebook csoportban is megosztottam a fenti fotóim és egy amerikei amatőr csillagász – Tom Gwilym belinkelte a korábbi fotóit. Nagy élvezettel néztem végig, nem sok ugyan, mindössze 9 fotó de zseniális látni az ISS-t korábbi „félkész” állapotban.
A link ITT  érhető el, fotók az oldal alján.

Készítette: Nagy Szabolcs

About the Author:

1 hozzászólás

  1. […] elem (Latching End Effector, röviden LEE ami a Canadarm-2 “keze” – korábban ITT írtunk róla) kamerája nem fókuszál […]