2019.04.05.

Nemzetközi Űrállomás – az űrsétákhoz kapcsolódó fotós észlelés

Már vártam az esti átvonulásokat, főleg a március 29-én esedékes űrséta miatt. Régóta terveztem, hogy megörökítsem, legalábbis megpróbáljam megörökíteni az űrsétáló űrhajósokat. Sajnos nem jött össze, egyrészt az élességállítással voltak problémáim, de nagy szerencsémre mire fölém ért a Nemzetközi Űrállomás (ISS), addigra véget ért a séta így nem téptem ki a hajszálaim egyessével az elszalasztott alkalom miatt…

Március 31-re tökéletes ég várt estére, így revansot vehettem a két nappal korábbi malőr miatt, ezúttal űrséta nélkül.

Előrejelzés

Rövid Nemzetközi Űrállomás anatómia

Ezúttal minden a tervek szerint ment, az élesség is megvolt szerencsére. Lement az átvonulás, a szokásos feldolgozási procedúrába bele is fogtam és néhány képkocka után különös dologra lettem figyelmes.
Aki rendszeresen fotóz egy adott témát, annak véleményem szerint egy idő után annyira kifinomulttá válik a szeme, hogy a legkisebb változást is azonnal kiszúrja. Velem sem volt ez másképp. De mielőtt belefognék a részletek elemzésébe, indulásképp hadd ajánljak az olvasónak egy kis ISS anatómiát.

 

Jelen esetben érdemes a japán szegmensre koncentrálnunk. A JEM vagyis Japanese Experiment Module-t ( japán kísérleti modul) – melyet egyébként Kibo-nak is becéznek –  a fotón a Harmony modul jobb oldalán látjuk. Ahhoz kapcsolódik a kissé fura alakú Exposed Facility (EF), valamint a kettő fölött látható a robotkar (JEM Remote Manipulator System vagy JEMRMS).

A fotómon fordítva látjuk az ISS-t, mivel az űrbéli fotó készültekor az űrsikló az ISS fölött tartózkodott, míg én értelemszerűen alatta. De kezdésképp érdemes beazonosítani, merre található a JEM/Kibo. Ha ez megvan akkor azonnal látható, hogy a JEM robotkar mennyire jól kivehető. Ez volt az első meglepetés a fotómon, a második az úgynevezett Exposed Pallet. Ott van nem messze tőle, az Exposed Facility végéhez erősítve.
Ezt akkor még nem tudtam, sőt azt sem nagyon mi is az az Exposed Pallet (Exposed jelentése ebben a kontextusban az űrnek/sugárzásnak kitett, a Pallet pedig köznapi nyelven raklapot jelent).

HTV teherűrhajó és az Exposed Pallet (raklap)

Nos a raklap (Exposed Pallet) általában mindenféle olyan eszközzel van megrakva, aminek nem árt, ha az űrben tárolják (az űrállomáson kívül). Jelenleg a Nemzetközi Űrállomás akkumulátorainak modernizálása folyik és a HTV-7 japán teherűrhajóval érkezett lítium-ion akkumulátoroknak adott helyet a HTV belsejében. A HTV-7 teherűrhajóval együtt kellett volna távozzon a raklap, de a balul elsült Szojuz MSz-10 indítás miatt komoly csúszás lépett fel a tervezett űrsétákkal kapcsolatban és végül raklap nélkül vált le a teherhajó az ISS-ről majd tért vissza a Földre (a raklap sorsáról a későbbiekben még említést teszek).

Ezen a ponton találkozik az aznap esti felvételem története a korábban tervezett három űrsétával. A három űrhajós váltva végezte/végzi a munkálatokat. Először McClain-Hague (március 22) járt az állomáson kívül, majd Koch-Hague (március 29) követte őket és végül április 8-án McClain-Saint-Jacques párosításban történik az utolsó séta (sajnos elmaradt a történelmi jelentőségű „csak-hölgy” résztvevős űrséta). Az Exposed Pallet pedig mindhárom űrsétában fontos szerepet kap(ott), ugyanis ezen tárolják az akkumulátorokat. Átmenetileg az Exposed Facility-hez rögzítették kb. egy hete pontosan olyan helyre, hogy az ISS-en található élő közvetítésen is látszott.

Ebből már sejteni lehetett, hogy a fotómon a robotkaron kívül az Exposed Pallet látható. Rövid ISS fotós pályafutásom során még soha nem láttam a japán Exposed Facility-hez rögzítve semmit, amolyan első volt számomra. Persze akik régebbi motorosok, azok tudhatják, hogy ez nem annyira ritka dolog.  Az alábbi videón például Paolo Nespoli olasz űrhajós látható, amint épp „kirakodja” a HTV-2 gyomrából a raklapot és épp az Exposed Facility-hez rögzíti a Canadarm 2 robotkar segítségével.

Ezen tények birtokába jutottam két napi nyomozói munka után és ez alapján készültek a fotók, melyeken bejelöltem a jelenlegi helyzetet az ISS-en. Láthatóak a dokkolt Szojuz és Progressz űrhajók a fenti fotón, valamint az alábbi kettőn a korábban többször említett raklap (Exposed Pallet) és a JEM robotkar, valamint a BEAM kísérleti modul.
A raklap a HTV-7 teherhajóval együtt vált volna le az űrállomásról, de helyette nagy valószínűséggel dolga végeztével egyszerűen szabadon engedik majd és idővel elég a légkörben. Minimális a valamilyen másik objektummal való ütközés esélye, így emelett a megoldás mellett döntöttek.

Felszerelés:
Skywatcher 250/1200 Flextube dobson távcső
Zwo ASI224MC színes kamera

2019 március 31.

Nagy Szabolcs

About the Author: