2019.04.15.

Nemzetközi Űrállomás a Hold előtt – régi felvétel, új feldolgozás

A fenti észlelésem még 2018 január végén történt, Londonból egészen Peterborough-ig kellett kocsikázzak ezért a kiváló átvonulásért. Átvonuláskor 56.5″ azaz ívmásodperc volt a Nemzetközi Űrállomás (ISS) látszólagos átmérője. Bővebb információ ebben az angol nyelvű videóban:

Akkor feldolgoztam tudásom szerint a makszutov tubussal készült videót. Azóta felfedeztem magamnak azt a megoldást, amikor egy tetszőleges méretű téglalappal körbevágom az ISS-t és ahelyett, hogy az ISS mozogna a Hold előtt, megfordul a helyzet és a Hold, mint háttér suhan a képernyő közepén fixen látható ISS mögött. Így teljesen új perspektívába helyezi a látottakat. Ugyanaz az esemény, csak kicsit másképp.
Agárdi Peti „kép a képben” technikáját is beleötvöztem, ugyanis korábbi tapasztalatok alapján sokan nem igazán tudták értelmezni a korábban készült hasonló, középen tartott ISS koncepciót. Így egyszerre látható mindkét perspektíva és talán egyszerűbb is megérteni, mit látunk a képernyőn.

Továbbá íme a legjobb képkocka aznap estéről, melyen a Nemzetközi Űrállomás látható némi részlettel, háttérben a Hold felszíne az egyik legmarkánsabb kráterrel az ISS-től balra – ami nem más mint a Kopernikusz.

Az animációban szereplő videó az alábbi felszereléssel készült:
Skywatcher 127/1500 makszutov távcső
Skywatcher Allview állvány
Zwo ASI224 MC színes kamera
0.5x no name reduktor

Nagy Szabolcs

About the Author: