2018.06.03.

Nemzetközi Űrállomás

Csodálatosan szép este még csodálatosabb Nemzetközi Űrállomás átvonulással, az utolsó volt a több hetes szünet előtt. Épphogy súrolta az 50° magasságot, ami azt jelenti hogy kb. 520 km-re volt tőlem a legmagasabb és egyben legközelebbi pontján. Ezekben az átvonulásokban az a szép, hogy a távcső bármiféle átfordítása nélkül lehet végig követni az ISS-t és ha ügyes a fotós, egy egész jó animáció is összerakható belőle.
Jöjjenek először a fotók,  az egyik legjobban sikerült képkockán bejelöltem a látnivalókat.

A továbbiakban megpróbáltam keresni olyan képkockákat, amiket egymásra tudok illeszteni. Ehhez az szükséges, hogy egymás után legyen pár képkocka, ami éles és az elvárásoknak megfelel. Találtam 4 ilyen rövid periódust az átvonulás képkockái közt és ezeket Autostakkert 3-ban sztekkeltem is, azaz egymásra illesztettem őket. Majd a 4 fotóból jött létre ez az animáció, valamelyest 3D hatást ad az átvonulásnak.

Végül pedig a  hasznos képkockákból készült egy videó is, ami az átvonulás közben látható orientáció változást egész jól szemlélteti. Az ISS orientációjától, magaságától és a naplemente/napfelkelte utáni/előtti időponjától függ a megvilágítottság mértéke és hogy pontosan mekkora felületet ér a napfény. Egy 50°-os átvonulás esetén valamelyest oldalról nézünk az űrállomásra, míg ha közvetlenül fölöttünk repül át, akkor leginkább alulról.

Végezetül pedig egy összefoglaló videó, ami tartalmazza a fontosabb információkat, jól sikerült fotókat, animációt és egy kis muzsika adja a megfelelő  zenei aláfestést.

 

 

 

Felszerelés:
– Skywatcher 250/1200 Flextube dobson
– Zwo ASI224MC színes kamera
– TeleVue 2.5x Powermate

 

Nagy Szabolcs

About the Author: