2017.09.23.

Merkúr – növekvő fázisban

Az időjós ma jó munkát végzett, tökéletes ég lett….. volna ha nem ködösödik be.
Na nem mintha kedvem szegte volna, bár a fejemben ott motoszkál a gondolat, milyen lett volna a Merkúr ha végre nem csak nyugodt légöröm van (ami nagy ritkaság), hanem ködmentes is. De már napok óta csak a felhőket bámuljuk itt Londonban, szóval mindenképp beválláltam a reggeli küldetést. Gondoltam rá, hogy a parkot hanyagolom és keresek egy helyet, ami kicsivel magasabban van, de idő és ötlet hiányában inkább abban bíztam, hogy feloszlik majd idővel.

A Sky Safari telefonos alkalmazás jó barátom előrejelzés tekintetében, mindig onnan tájékozódom az égbolt aktuális helyzetével kapcsolatosan. Péntek reggel ez a látvány fogadott. Mire kiértem a parkba, a Vénusz már hátra hagyta a keléskor jellemző narancsos színét (a légkör fénytörésének köszönhető jelenség) és immár élénk fehéres színű „csillagként” világított a keleti égbolton. Mire összeszereltem a felszerelést, a Mars is megjelent. Vizuális magnitudója mindössze +1.8, azaz meglehetősen halvány, de bevallom egy pillanatra sikerült összetévesztenem a Merkúrral. Persze okuláron keresztül egyértelmű vöröses színes azonnal elbizonytalanított és pár pillanat múltán a Sky Safarira rápillantottam és egyértelmű volt, hogy a Marsot látom éppen.

Aztán a Merkúr is kibújt a horizont fölött hullámzó ködpaplanból, de várnom kellett a megfelelő időintervallumra a fotózáshoz. Trükkös kis planéta, ugyanis annyira alacsony a pozíciója, hogy meg kell várni míg legalább 6-7° „magasra” emelkedik. Viszont túl sokat sem szabad várnunk a napfelkelte miatt, így fotózáshoz kb. jó fél óra áll rendelkezésre. Egészen 6:29-ig tudtam videókat rögzíteni, amikor egyszer csak pillanatok alatt beleolvadt az egyre világosabb égboltba és a napfelkelte végképp elmosta gyönyörű látványát.

Azt hiszem az utolsó alkalom lehetett ez a mai számomra, ugyanis szélsebesen közeledik a Naphoz és napokon belül észlelhetetlenné válik sajnos. Szóval emiatt is kifejezetten örülök a mai eredménynek, talán a legjobb Merkúr fotóm eddig és még talán felszíni részletek is láthatóak. A fotón bal oldalon a ma reggeli fotóm, jobb oldalon a WinJupos szoftverből kimásolt ephemerides, ami megmutatja mit is látunk percre pontosan a Merkúrból.

Néhány adat a Merkúrról:

Látszólagos átmérő: 5.6″
Megvilágítottság: 84.0%
Távolság: 178.6 millió km

Felszerelés:
Skywatcher 250/1200 FlexTube dobson rendszerű távcső
Zwo ASI120MM mono kamera + Zwo vörös szűrő
TeleVue 2.5x powermate fókusznyújtó

Pár életkép, melyet menet közben készítettem a felszerelésről.

Nagy Szabolcs

About the Author: