2018.05.14.

Kora reggeli Nemzetközi Űrállomás

Igazi partizán csillagászat ma reggel Sági Gáborral, Wimbledonban mentem ki ISS-t fotózni és csatlakozott hozzám. A felhős napok alatt hihetetlen, mennyire nem lehet követni az évszak változását. Ugyanis szerettem volna bolygó fotózni kicsit, de sokkolóan ért a tény, hogy reggel 5:09-kor kel a Nap, tehát fél ötkor konkrétan a fényesebb bolygókon kívül már semmit nem látni.
Sebaj, a Nemzetközi Űrállomást csodás tiszta égbolton tudtam megörökíteni, a fényképeken látható a Szojuz MSz-07 napelemestől (segédlet a jelen állapotokat reprezentáló rajz a dokkolt űrhajókról, forrás a Nasa weboldala). Ami ritka, max. egy kis fehéres pöttyként látszik, de az hogy mi látható/azonosítható és mi nem a megvilágítás szögétől függ leginkább. Találtok egy képkockás fotót és egy 5 képből állót, az utóbbin látható, ahogy az idő múlásával, a megvilágítás változásával az alsó 3 fotón már abszolút nem éri fény a Szojuz napelemeit.

A Szojuz MSz-07-ről annyit érdemes tudni, hogy három űrhajós, névszerint Anton Shkaplerov, Scott Tingle és Norishige Kanai idén június 3-án ezzel az űrhajóval térnek vissza a Földre 6 és fél hónap eltöltött idő után.

Az űrállomás fotókat az alábbi felszereléssel készítettem:

Skywatcher 250/1200 Flextube dobson
Zwo ASI224MC színes kamera
TeleVue 2.5x powermate

 

Rövid videó az eseményről:

Nagy Szabolcs

About the Author: