2018.02.26.

Kora reggeli Jupiter fotózás

Az évnek abban a részében járunk, amikor a Jupiter már eléggé kecsegtető közelségben van ahhoz, hogy érdemes legyen kitelepülni egy-egy reggel alkalmával fotózás céljából. Részemről már nagyon-nagyon rég volt, hogy színes kamerával dolgozhattam volna – a mono ASI120MM nem váltotta be a hozzá fűzött reményeim bolygózás ügyében a jelenlegi felszerelésemmel, viszont annál inkább ISS fotózáskor).
Ma reggel egész jó kondíciók közt készült 7 darab videó, melyből megpróbáltam a legtöbbet kihozni.

Íme egy kis csemege a fotósoknak az alábbi összehasonlítás. Bal oldali fotó egy videóból készült stackelés után, a szokásos módon feldolgozva – Autostakkert 2/Registax/Photoshop felhasználásával. Valamint jobb oldalon a derotálás eredménye, melyhez a 7 videóból készül fotók legjobbjait, számszerint 4-et használtam fel. Azt hiszem az eredmény önmagáért beszél. A WinJupos derotálás opcióját érdemes megtanulni kezelni, ha van elég videónk azaz nyersanyagunk garantált a részletgazdagabb végeredmény.

A Nagy Vörös Folt ( szerény kis bolygónk átmérőjének 1.3-szorosa) küklopszi szeme épp felénk nézett, bámulatos egyébként milyen gyors forgása van a bolygónak. De hogy mennyire is, íme egy animáció a 7 képből.

Equipment/felszerelés:
Skywatcher 127/1500 maksutov tube
Skywatcher Allview mount
ASI 224MC colour camera
TeleVue Powermate 2.5x
ZWO ADC

A WinJupos használatáról és a derotálásról nagyvonalakban az alábbi videóban.

 

Nagy Szabolcs

About the Author: