2016.11.15.

Kompozíció szerkesztő

Figyelmetekbe ajánlok egy kompozíció szerkesztésre alkalmas internetes lehetőséget, amelyet akár sötét ég alól mobilnettel is elértek, így rögtönözni tudtok kompozíció szerkesztés terén. Természetesen otthon is, csak otthonról vélelmezem számos más kompozíció szerkesztő is elérhetőbb. Az említett oldal linkje: http://www.blackwaterskies.co.uk/. Ha rákattintottunk az alábbi oldal jön be:

A piros bejelölésnél a keresett objektum nevét kell beírni. Általában működik, de nem teljes az adatbázis. A zöld jelölésnél be kell állítani a távcsövünk és a fényképezőgép vagy ccd típusát, ezáltal pontosan azt fogjuk látni, amit a fényképünkön is, legalábbis a látómezőt tekintve. Nagyon fontos, hogy a látott képet akkor kapjuk meg a képen látható módon, ha megfelelően forgatjuk el a fényképezőt vagy ccd-t, hogy az érzékelője megfelelő módon álljon.  Elsőre meglepett a rendszer, de aztán hamar rájöttem. A konkrét példánál maradva ha ugyanezt szeretnénk látni a nyers képen, akkor az érzékelőnk rövidebb oldala kell, hogy párhuzamos legyen a távcső talpának képzeletbeli síkjával, a hosszabbik pedig merőleges kell, hogy legyen arra.

Ez egy szerencsésebb kompozíció az előzőnél, a kép alatti körbeérő nyilakkal és a kisebb nyilakkal finomabban tudjuk beállítani a kívánt kompozíciót, függően attól, hogy mit szeretnénk. Láthatjuk, hogy ez egy szerencsésebb kompozíció. Ebben az állásban úgy láthatjuk fényképünkön szintén ezt a kompozíciót, ha a távcsövünk talpának képzeletbeli síkjára most az fotóalkalmatosságunk érzékelőjének a hosszabbik oldala lesz a párhuzamos és a rövidebb a merőleges.

Elsőre bonyolultnak tűnik, de nem az, ki kell tapasztalni. Ezt csak azért tartottam fontosnak leírni, mert ha simán elkezdünk fotózni ne csodálkozzunk, ha nem a kívánt kompozíciót látjuk a nyers képünkön. Úgy tudnám lefordítani „magyarabbra”, hogy amelyik fele van bal oldalt a zöld kijelölő négyszögnek az oldalon a kompozíciónk körül, azt az oldalát kell párhuzamossá tenni a távcső talpának képzeletbeli síkjával. Ha nem simán „állított” vagy „fektetett” képet készítünk mert éppen el kell forgatni valamennyit, hogy minden kívánt objektum beleférjen akkor meg tényleg nagyjából kell forgatni és tesztelgetni, fenti elv alapján, általában nekem sikerül elsőre jól beállítanom, szerintem másnak sem lesz gond.

Sok sikert a használathoz, jó tesztelést, aki még nem ismerte az oldalalt. A kompozíció helyes megválasztása nagyon fontos,mint ahogy ezen az oldalon is értékelési szempont az anonim galériában. Derűs eget!

(A leírásom lencsés távcsőre igaz, pontosabban abban biztos vagyok,mivel nekem csak lencsés távcsöveim voltak.)

dr.Horváth Zsolt

 – Prodán Marin 2016-11-15-i posztja hívta fel a figyelmünket erre az oldalra, bár többen haználjuk, biztosan sokaknak ismeretlen –

About the Author: