2018.01.13.

Kína azt állítja, hogy még mindig irányítható a Tienkung-1

Az elmúlt hónapokban folyamatosan úgy tudtuk, hogy a kínai, már nem funkcionáló űrállomás, a Tienkung-1 irányíthatatlanná vált és így a légköri elégésének ideje, helye is nyitott kérdés marad az utolsó pillanatokig.
Egy friss kínai nyilatkozatban azonban a Kínai Űrügynökség vezető mérnöke azt állítja, hogy eltúlzottak voltak azok a vélemények, amelyek szerint az ügynökség elvesztette az irányítást az űrállomás felett. A szakember január 7-én a kínai állami kiadású Tudomány és Technológia nevű lapnak nyilatkozott, s azt mondta, hogy az űrállomást folyamatosan figyelik, s a visszatérését az idei első félévben tervezik. Azt is mondta, hogy az ügynökség az űrállomás pályaadatait rendszeresen közzé teszi, a legutóbbi ilyen adat a december 17-24 közti hétről került nyilvánosságra, s ez alapján a Tienkung-1 minden probléma nélkül, az irányát tartva járja a 272,6 – 300,4 km-es pályát. Hangsúlyozta, hogy a visszatérést úgy irányítják, hogy az véletlenül se kerülhessen emberlakta terület fölé, bár a jármű valószínűleg teljesen eléghet a légkörben, ha mégis maradnak ép darabjai, azok a kijelölt területen hullanak majd a felszínre.
A nyilatkozatban kiemeli, hogy Kínának számos irányított visszatérésben volt már gyakorlati tapasztalata, részletesen elmesélte a lapnak, hogy miként történik az ilyen irányított légköri elégés. Azt is elmesélte, hogy voltak az űrhajózás történelmének olyan esetei is, amikor valóban kontroll nélkül hullott vissza a Földre egy űrjármű, így például az amerikai Skylab.

Az interjút kínaiul értők (illetve a google fordítót használók, javasolt célnyelv az angol) maguk is elolvashatják.
Az interjú mindennemű konkrétumtól mentes (ahogy azt egy kínai forrástól az ember szinte várhatja), a megszövegezése pedig teljesen alkalmassá teszi arra, hogy amennyiben a most adott információk ellenére mégsem irányítottan ég majd el a Tienkung-1, könnyedén ki tudják magyarázni magukat a kínai űrhajózási szakemberek. Az ember nehezen tudja kétkedés nélkül fogadni ezt a mostani nyilatkozatot, miután a 2016. szeptemberi nyilatkozatban ennek az ellenkezőjét állította a kínai űrügynökség emberes repülésért felelős igazgatóhelyettese… A
angol nyelvű kínai lapban, illetve az ENSZ-nek küldött hivatalos kínai nyilatkozatban is olvasható.
Annak az esélye, hogy a kínai űrállomás lakatlan területre hullhat, jóval nagyobb, mint a lakott területre pottyanásé, így ha csupán a matematikai esélyeket nézzük, a kínaiak feltételezett turpissága nem valószínű, hogy kiderülhet.
Tiszta lenne a helyzet, ha konkrét megfogalmazásban kapnánk a hivatalos kínai nyilatkozatokat a tapasztalt, kissé ködös és többféle módon értelmezhetőek helyett.

Eredeti angol nyelvű cikk ITT található.
Korábbi cikkünk a témában.

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: