2016.12.10.

Kamera-kihuzat szögbeállítás

Kompozíció beállításhoz segédeszközök

Egy kis barkácsolással távcsövünket és fényképezőgépünket kiegészítve könnyebben tudjuk a leendő képünket beállítani, ill. a későbbiekben visszaállni egy-egy objektumra.

A Newton távcső okulárkihuzatának helyzetét (elforgatás a tubusgyűrűben) változtatva a kép elfordul a látómezőben. Ezért a távcsövet a fotózásra legalkalmasabb okulárhelyzetben érdemes összejelölni a távcsőgyűrűkkel. Így minden egyes felállításkor (kitelepülés) a látómező tájolása egyforma lesz (a kihuzatom a prizmasínnel szemben helyezkedik el).

A lemez illesztésénél tettem a jelölést a gyűrűre.

 

A következő kiegészítéshez már kell egy kis barkácsolási kedv is. Az okulárkihuzatot fokosztással kell ellátni. Ennek segítségével a fényképezőgép érzékelőjét a lehető legpontosabban tudjuk beállítani a kompozíció szerkesztő segítségével http://www.blackwaterskies.co.uk/p/imagingtoolbox.html.

A kört teljesen felosztottam 0-360 fokig 2,5 fokonként az óramutató járásával megegyező irányban. Nálam a távcső nyitott vége felé esik a 90 fok. A régebbi gépbeállításokat visszanézve és a program által megadott látómező között 180 fokos eltérést tapasztaltam. Így a látómező tervezésekor a program által kiadott értékhez 180 fokot hozzáadva megkapom, hogy hány fokra kell beállítani a fényképezőgépet. Érdemes a tárcsát vízhatlan anyagból készíteni (párakicsapódás). A fokosztást sziloplaszttal rögzítettem a kihuzat házához.

A fokosztás elhelyezése

 

A fokosztás leolvasásához egy kisebb mutatót készítettem, melyet a fényképezőgép vakupapucsába lehet helyezni. Ennek segítségével lehet leolvasni a szögértéket.

A mutató kialakítása

A megfelelő értéknél lévő osztást a résbe kell beállítani. Ezek után már „csak” az objektumot kell középre állítani. Az okulárszöget minden objektum fotózásakor fel szoktam vezetni egy füzetben, a légköri leírások mellé.

Ezekkel a kis kiegészítőkkel a gépünket pontosan be tudjuk állítani egy régebben elkezdett fotósorozat folytatásához, vagy a kompozíció szerkesztő által megadott pozícióba.

 

– Készítette: Kaszab Dénes

About the Author: