2018.01.26.

Humanity Star – Új-Zéland első műholdja

Az idősebbek emlékezhetnek még Szűcs Judith 1979-es slágerére, az „Űrdiszkó” című dalra, ha egy kis késéssel is, de Új-Zélandtól a diszkókirálynő kapott egy diszkógömböt is az űrbe.

Komolyabbra fordítva a szót: az új-zélandi születésű Peter Beck alapította, de kaliforniai székhelyű Rocket Lab 21-én, vasárnap küldte a világűrbe az egy méter átmérőjű, soklapú, fényvisszaverő borítású „gömböt”, amelyet szénszálas anyagból készítettek. Az új-zélandi Mahia-félsziget déli csücskén lévő űrkikötő adott otthont a fellövés jeles eseményének, a fellövésről készült remek videót itt megnézhetjük s ebből az is kiderül, hogy nagyon is komoly dologról van szó.

A műhold elődjét egyszer már tavaly májusban is fellőtték, akkor azonban a sikeres fellövést sikertelen pályára állás követte, így megsemmisítették az akkori objektumot. A mostani fellövés minden szempontból sikeres volt, a pályára állás tökéletes, így ezzel egy újabb ország csatlakozhatott az űrnemzetek köréhez!
A Humanity Star 90 perces keringési idővel járja a 82,9° inklinációjú pályáját, vagyis tényleg az egész „emberiség csillaga”, mivel a Föld bármely pontjáról megfigyelhető lesz. Hazánk felett is átvonul – egyelőre nem megvilágított átvonulásai vannak csupán, akár a Heavens-Above, akár az N2YO.com oldalon lehet követni (NORAD ID: 43166) , merre jár, és mikor látogat fölénk. A diszkógömb azért készült ilyen formában, fényvisszaverő felületekkel, amiért a sikertelen Majak nevű orosz műhold is, gyakorlatilag ez demonstráció. Peter Beck szerint a „csillag” összefogásra hívja az egész emberiséget olyan problémák leküzdéséhez, mint pl. a klímaváltozás, az erőforrások kimerítése.
A forgó műhold megvilágított felületei átrepülések közben villogni fognak, bár a jelenleg előrejelzett fényesség messze elmarad az Iridium műholdakétól, a Rocket Lab azt ígéri, hogy szabad szemmel is látható lesz az átvonulása. A műhold kb. 9 hónapon át marad a pályáján, ezt követően egyre alacsonyabbra jut, majd elég a légkörben.

A felbocsátáshoz használt rakéta az Electron nevet viseli és szerény méretű, mindössze 17 méter magas, 1,2 méter átmérőjű, két fokozatú, és csupán 150-225 kg hasznos terhet tud alacsony Föld körüli pályára (max. 500 km állítani. A pályára állításhoz használt segédhajtóművei úgy működtethetőek, hogy több műholdat tud eltérő pályára vinni a rakéta, ráadásul ezeket a Curie nevű segédhajtóműveit 3D nyomtatással készítik! Az első és a második fokozatot a Rutherford nevű hajtóművei repítik, az első fokozatban 9, a másodikban csak egy, ám megerősített hatásfokú Rutherford van.

A Rocket Lab kimondottan az aprócska, Cubesat típusú nanoműholdak fellövésére kíván szakosodni, mivel úgy vélik, hogy ebben piaci rés van, egy-egy fellövést akár már 4,9 millió dolláros összegből is meg tudnak oldani. Ahhoz azonban, hogy valós ügyfeleket szerezzenek, szükség volt egy demonstrációra – ezt a célt szolgálta a Humanity Star fellövése, s a diszkógömb mellett három Cubesat méretű kereskedelmi holdat is pályára állítottak egyúttal.
A Rocket Lab a következő új zélandi fellövését márciusra tervezi, ekkor is nanoműholdakat visz majd fel, de ezúttal a NASA-val kötött szerződés alapján.

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author:

2 hozzászólás

  1. […] alig-alig egy hete felbocsátott új-zélandi űr-diszkógömb után újabb még őrültebb ötlet jön: egy amerikai művész egy felfújódó mylar […]

  2. […] égi fényszennyezésben egy „űr-diszkógömb” felbocsátásával, erről korábbi cikkünk itt), szerencsére a gömbje a tervezettnél jóval halványabb volt, és a tervezett 9 helyett csak 2 […]