2017.01.05.

Ha és L szűrővel készült tesztképek

Lehet nincs értelme összehasonlítani a két szűrőt, hiszen más-más dologra lettek kitalálva. De olyan nagy a különbség a két kép között, hogy mégis azt gondoltam, hogy bemutatom nektek. Mindenkit, aki megteheti buzdítom, hogy szerezzen be egy Ha szűrőt. Természetesen ez csak olyan objektumokra igaz, ahol van értelme, reflexiós ködöknél felesleges ha szűrővel fotózni (pl. M45-ötnél). Előrebocsájtom, hogy mint láthattátok a cikkeim eddig sem voltak tudományos magyarázatokkal tűzdeltek, hiszen sosem tanultam a csillagászatot sajnos, így ennek a „jelenségnek” sem tudom a pontos, tudományos magyarázatát, de a tényekre támaszkodom, abból baj nem lehet. Engedjétek meg, hogy egy folyamatban lévő témámon szemléltessem a cikkem lényegét, íme a két kép:

A bal oldali kép 1 db 900 sec 1×1, Ha szűrővel készült kép, míg a jobb oldali 1 db 300 sec 1×1 L szűrővel készült kép ugyanarról a területről. Mindegyik -30 fokon készült, azonos körülmények, sőt egy este alatt.

A cikk megírása nem csak azért fogalmazódott meg bennem, mert teljesen más a két kép, hanem azért, mert hihetetlen nagy a különbség a zaj vagy nem tudom minek is nevezzem, dolog tekintetében. Tény, hogy a Ha szűrővel készült képen kevesebb zaj van, vagy az kevesebbnek látszik. Megmondom őszintén az LRGB képek alapján az fogalmazódott meg bennem az, hogy 10 óra után sem éreztem „letisztultnak” a képeim, hogy más hogy csinálja? Aztán rájöttem, hogy akiknek „letisztultabbnak” véltem a képeit, azoknál az adatokból mindenkinél láttam, hogy Ha szűrővel fotózott képeket is felhasznált a kép elkészítéséhez. Azóta látom és tapasztalom én is, hogy igen lehet rövidebb idő alatt is zajtalanabb képeket készíteni, persze a sok expo sosem árt,sőt….

Aztán az is lehet, hogy optikai csalódás és a kontrasztosabb, Ha-t jobban kiemelő szűrővel készített kép csak azt a látszatot kelti, hogy mennyivel jobb, és ha az értékeket néznénk, akkor kiderül ugyanolyan, de mégis valahogy más érzetet kelt bennem a Ha szűrővel készített kép, és az annak a felhasználásával összeállított végleges kép. Persze itt is vannak buktatók és nehézségek, de az már egy másik cikk témája.

HZs

 

About the Author: