2019.02.10.

Fire Capture – Hogyan növeljük a képkockák számát (frame rate)

Aki közülönk bolygózik, Holdazik, Napozik vagy esetleg (khmmm) fotózza az ISS-t és a Fire Capture szoftver közelebb áll a szívéhez, azoknak remélhetőleg van jó hírem.
A napokban beszélgettem Horváth Attila Róbert Hozéval erről, neki mono kamerával Sharp Cap (SC) alatt nagyobb képkockaszámmal (frame rate) működik a kamera, mint a Fire Capture-el (FC). Magyarul több képkockát rögzít másodpercenként az egyikkel, mint a másikkal.

Aztán a reddit weboldalon az legutóbbi ISS fotóm alatt tegnap kaptam egy információt, miszerint az egyik felhasználó ugyanolyan ASI224MC kamerát használ, mint amilyet én de ő a 60fps helyett 150fps-el rögzít az SC-t használva.

Ma le is töltöttem az SC-t, ki is próbáltam és bizony annyi lett nekem is az fps (frames per second) értéke, ha az usb forgalom 100%-on volt, de Hozé szerint 80%-on érdemes használni, ha annyira állítottam akkor is jött a 120fps. Ami kis matek után 2x annyi képkocka másodpercenként, mint az FC-vel. Szuper, de én nem véletlenül nem használom a SC szoftvert, a kezelőfelülete hihetetlen mód nem az én agyamnak találták ki. (Hosszú idő után ma újból kipróbáltam az utolsó értékelhető magasságú ISS átvonulást kihasználva, remekül gyűjtötte a képkockákat az SC. De ennek ellenére 15000 frame-ből valahogy csak nyolc képkockán volt csak rajta az ISS, ami teljes kudarcnak számít… Ettől már jobban megy az ISS vadászat, valami nem kerek nekem a használatával kapcsolatban.)

Aztán jött az ötlet, hogy írni kellene egy emailt a FC készítőinek, miért is ne alapon, hátha van valami megoldás, amit nem fedeztünk fel eddig. Nos Torsten Edelmann volt olyan rendes és szinte postafordultával válaszolt. A megoldás pedig működik, az FC is képes mostmár 120fps körüli értékkel videót rögzíteni, lőttem egy próba videót nemrég és kifogástalanul működött.

Hol és mit is kell akkor állítani?

Én a legújabb v2.6 verziót használom, ebben a képernyő bal oldalán felül a Gamma csúszka alatt találtok olyat, hogy „More” arra kell kattintani. Utána pedig a felugró menüből ki kell pipálni a „High Speed” opciót.
Ha ezek után a „capture failed” üzenetet kapnátok, akkor a USBTraffic értékét úgykell állítani, hogy ne jelenjen meg hibaüzenet. Az SC-ben 80%-ra kellett állítani, érdemes talán ennyivel kezdeni és kísérletezni. A USBTraffic csúszkája is a „More” opcióban található.
Valamint a 16bit bal felül ne legyen bepipálva.

A bejegyzés megjelenése óta páran már jelezték, hogy kifigástalanul működik a High Speed opció aktíválása, de csak 8bit módban. 16bit módban visszaesik a frame rate, van akinek jobban, van akinek kevésbbé – nekem személy szerint feleződik a képkocka szám.

Nagy Szabolcs

About the Author: