2019.03.17.

Észbontó animáció a Nemzetközi Űrállomásról (Philip Smith)

Minthogy az már réges rég nem titok, hogy az ISS fotózás iránti szenvedélyem újabb és újabb rekordokat dönt mostanság.

Hónapokkal ezelőtt Jókai András segítségével elkészült a manuális fotóznásnak szentelt angol nyelvű weboldalam, ahová a fotóim és a fotózással kapcsolatos információkat töltöm fel időről időre, persze ha van mit.
De már az elejétől kezdve nem rejtettem véka alá azon szándékomat, hogy egyúttal megpróbálom összehozni azt a maroknyi embert a világon, akik érdemben foglalkoznak a témával. Igen tudom, egész nagy fába vágtam a fejszém és nem is fűztem hozzá túl nagy reményt.
 
De örömmel adok számot a fejleményekről, ugyanis szépen lassan meg-megtalálom azokat az embereket, akiknek a munkájával szerettem volna feltölteni a vendégalbumot.
 
Szép számmal gyarapodik a gyűjtemény és egész vegyes a felhozatal. Magyar oldalról Monika Landy-Gyebnar nagyszerű csíkhúzós képeitől megkezdve Fejes Zsolt Hold előtti átvonulásain keresztül Csabai István és Agárdi Péter közeli fotói képviselik a hazai ISS fotós közösséget (de tudom még vagytok páran, akik szintén beleillenek a képbe). De nem kizáró ok, ha valaki motorizált követéssel készíti a fotóit, így mostmár tényleg mindenféle fotó megtalálható az galériában és ahogy egyre inkább bekerül a köztudatba a weboldal léte, annál inkább remélem, hogy a világ olyan szegletébe is elér ISS fotósokhoz, akikről egyébként egyelőre nincs tudomásom.
 
Az egyik legkomolyabb animációt itt direktben is megosztanám veletek, mert az ember agya elég nehezen tudja először feldolgozni, mit is lát és mennyire komoly felbontásban – pontosan az ilyen élményekért csinálom, teljesen függetlenül attól, hogy nem én vagyok a felvétel készítője.
 
Nos az animációt még 2012 végén készítette Philip Smith az Egyesült Államokban. Saját maga építette, részben joystick vezérelte azimutális állványon követi az űrállomást egy Meade 10″ Schmidt Cassegrain típusú távcsövével.
 
Kis segítséget nyújtanék ahhoz, hogy mit lehet bomba jól beazonsítani a felvételen. Ahhoz, hogy megértsük, valójában mit is kellene lássunk, először tudni érdemes pár alapvető dolgot az ISS felépítéséről. Ebben az alábbi képernyőmentés segíthet.

Most hogy tudjuk, melyik dokkoló egység hol található az ISS-en, vegyük sorra mely űrhajók láthatóak (jobbról balra):

– Zvezda modul – az Albert Einstein ATV teherűrhajó látszik halványan, az X alakban álló napelemeken néha meg-megcsillan a napfény
– Poiszk zsilipmodul – Szojuz TMA-10M űrhajó
– Pirsz zsilipmodul – Progressz M-20M teherűrhajó
– Rasszvet zsilipmodul – Szojuz TMA-9M
– Canadarm 2 robotkar
– Harmony modul – Cygnus D1 teherűrhajó
Van még néhány komoly játékos, akik ezzel foglalkoznak és motorizált állványról képesek fotózni a Nemzetközi Űrállomást. Remélem ők is hozzájárulnak majd egy-egy fotóval az albumhoz, hogy minél változatosabb legyen a felhozatal.
Magam is szeretném egyszer kipróbálni a motoros követést, de egyelőre semmi sem mutat abba az irányba, hogy a közeljövőben legyen is rá lehetőségem. Legfőképp ezért indultam el a manuális követés irányába, egyrészt kiváncsi voltam, meddig feszegethetőek a határok. Másrészt ehhez nem szükséges font ezreket elköltenem, hiszen egy viszonylag olcsó dobson távcsővel is remek eredményt lehet elérni!

A vendég galéria ide kattintva elérhető.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket!

Nagy Szabolcs

About the Author: