2019.05.16.

DSLR fényképezőgép vezérlése távolról

Már pár hónapja tesztelgetem a qDslrDashboard appot (ami letölthető androidra (androidra fizetős), windowsra, ill. linuxra) és szeretném megosztani veletek is, hát ha valakinek jól jön az asztrofotózásnál. Magában az appot a fényképezővel csak usb kabellel tudjuk használni (sajna ennél a megoldásnál a gépünk bemozdulhat), de ha van esetleg egy Raspberry Pi (RPi) kéznél, akkor nincs más dolgunk mint hogy telepitsük a ,,ddservert,, (dslrdasboard servert). A server segitségével ugyan is távolról kezelhetjük a fényképezőgépünket az nélkül, hogy ott lennénk mellette.

qDslrDashboard app funkciói között található: Live mód ill. live módban való nagyitás, expoziciós idő ill. ISO beállitása, kép formatum választás, tükörfelcsapás ideje (ehhez engedélyezni kell a fényképezőn a tükörfelcsapást), Timelaps, időzítő, Sky Stacking, Star Trail kalkulator, meg sok egyébb.
(Az app csak a Canon, Nikon ill. a Sony márkájú gépeket támogatja)

DDserver telepítésének menete:
Egy micro SD kártyára (min. 32gb) a szokásos módon feltelepitünk egy RPi op. rendszert (Raspbian vagy esetleg Ubuntu Mate,…) majd csatlakoztajuk a nethez. Ha ezzel megvagyunk utána megnyitjuk a Terminal-t és a következő parancssort irjuk be:

1. git clone git://github.com/hubaiz/DslrDashboardServer package/DslrDashboardServer
2. sudo apt-get install build-essential pkg-config libusb-1.0-0-dev
3. cd ./package/DslrDashboardServer

Ha debian alapu op. rendszert hasznalunk (Raspbian vagy Ubuntu) akkor a kôvetkezô parancssort használjuk:

4. g++ -Wall src/main.cpp src/communicator.cpp `pkg-config –libs –cflags libusb-1.0` -lpthread -lrt -lstdc++ -o ddserver

Ha egyébb Linuxos op. rendszert használunk akkor a:

4. g++ -Wall src/main.cpp src/communicator.cpp -I/usr/include/libusb-1.0/ -lusb-1.0 -lpthread -lrt -lstdc++ -o ddserver

majd:
5. chmod +x ddserver

majd ezzel elinditjuk:
6. ./ddserver

Ha a telepítéssel megleszünk utána a fényképezőnket usb kabellál csatlakoztatjuk az RPi-hez amit már esetleg utólag csatlakoztattunk a hálozathoz (esetleg saját hotspot elérhetőséget hozunk létre az RPi-n), majd beállitjuk gépünkön az alap beállitásokat, mint pl. tükör felcsapás engedélyezése, Bulb mód, stb.. Elinditjuk a már letöltött appot telefonon/tableton vagy épp PC-n, és fent a halózat ikont tartva pár masodpercig, megjelenik egy új ablak IP cimmel és egy porttal, ahova az RPi Ip cimét adjuk meg (a port nem állithato). Ha fut a ddserver és ha jo az IP címünk, akkor megnyilik egy újabb ablak ahonnét aztan kezelhetjük a DSLR-t.

— Én a servert a már meglévő ubuntu mate op. rendszerre (Stellarmate) telepitettem fel és úgy állitottam be, hogy automatikusan induljon az RPi inditasával, igy már inditáskor csak a gépet kell csatlakoztatnom hozzá.

Az aplikáció windowsra ill. linuxra innen tölthető le. Manual (angol) pedig innen. Ha esetleg valaki windowshoz csatlakoztatva szeretné hasznalni a fényképezőjét, akkor az kövesse a következő instrukciókat.

Kádašy Endre

About the Author: