2017.01.14.

Autófókusz menet közben

Molnár Iván vetette fel ma, hogy hogyan lehet bahtinov maszk nélkül fókuszálni. A „szemre módszereket” most ne tárgyaljuk ki, viszont van igen pontos és automata módszer erre. A Bahtinov maszkos módszert használtam én is – mint szinte mindannyian – nagyon sokáig. Azután elérkezett az ideje, hogy valami olyan megoldást keressek, melynél nem kell magasra másznom, egyensúlyozgatnom az átalakított, hosszabb fülű maszkkal. A csillagda tulajdonsága, magasan van a távcső eleje (kb. 3m). Ivánnál az igény azért merült fel, mert távolról, másik helyiségből irányítja a távcsövet, kényelmes lenne ezt a mászkálást megspórolni.

Első próbálkozásom még SkyWatcher motoros, pozíció visszajelzés nélküli ötlet volt. Tudtam, hogy a pontos fókusznak ismérve a csillagon mért legnagyobb fényesség érték, illetve „nagysága. Utóbbit a szakirodalom félérték szélességként használja, FWHM mozaikszóval. Kézzel, vagyis jobban mondva gombokkal mozgatva a fóksuszert, próbáltam a legkisebb FWHM értéket, és a legnagyobb fényességet megtalálni. Eléggé bizonytalan módszer ez így, a légkör változása sajnos szinte lehetetlenné teszi az ezzel való pontos beállítást. FWHM értéket nézve pl. ugyanazon pozícióban egymás után jönnek 3.25, 3.3, 3.45, 2.98 értékek. Ki tudja akkor, hogy melyik a pontos, éppen a fókuszálás alatt. Átlagolni sajnos nincs mit, nyugtalan légkörnél az embernek rövid idő után fogalma nem lesz, mely érték most akkor a jó. Nyugodt légkörnél még „fejben lehet átlagolni”, és sikerül is jól belőni a pozíciót, de ebből van a legkevesebb.

Szétnéztem a piacon fellelhető típusok között, mely automata fókuszer is lenne nekem jó. Sok évvel ezelőtt még az RC-mhez beszereztem egy Rigel automata fókuszert. Két gondom volt csak vele, elemekkel működött, illetve a pozíciója nem volt abszolút, minde egyes bekapcsolás fix 5000 értékről indult. Áttétele nagyon finom osztással mozgatta a fókuszer kerekét, ez tetszett benne. A 3db AA elemet nem tudtam külső tápra váltani, használja a vezérlő a 1,5V 3V és 4,5V feszültség szinteket is. Csináltam ehhez osztót, de úgy sokszor veszett el a pozíció. Nézelődés után kiválasztottam a képen látható típust, és TS-től megvettem.

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p6772_USB-Focus-v3-Set–Controller–temperature-sensor–strong-motor-for-payload–4-5-kgs.html

Külső tápot kapunk hozzá, hőmérséklet kompenzált, erős léptetőmotorral működik, a motorban a belső áttétellel direkt fókuszer tengelyre kapcsolható, nagyon finom léptetésre képes. Feldogatás adaptációt nem rendeltem hozzá, ezeket a dolgokat meg szoktam magam csinálni.

Mit is csinálunk egy ilyen eszközzel? Erre alkalmas szoftver segítségével (Maxim DL – nálam- , APT, SG Pro, stb) a főkamerával folyamatosan expózunk, ezekről az expókról a szoftver megállapítja a félérték szélességet (FWHM) vagy a csillag fényességét, folyamatosan lépteti a beállított értékkel a fókuszert, majd a kapott értékek alapján beállítja az ideális fókusz pozíciót. Hogyan?… Nem emlékszem már hogy kitől olvastam, de ha jól emlékszem a Csillagváros fórumon anno egy nagyon frappáns megoldást manuális fókuszálásra. A kolléga egy szívószálat – mint mutató – ragasztott a fókuszer gombjára, majd két igen hasonló szélső érték között féltávra állította egy skálán a szívószál mutatót. Gondoljunk bele, miért is tett így? Egyszerűbb két, igen hasonló nagyságú, ki- és be irányban defókuszált képet beállítani, mint az amúgy is apró, éles képen élesíteni ki vagy be. Ki vagy be, végül már nem is tudjuk, ráhagyjuk. A szívószál két „nagy korong” szélsőértéke közötti féltáv éppen a pontos fókusz lesz. Ugyanezt teszi a szoftver is. Először egyik, majd másik véghelyzettől kezdve, méreget ki és be értékeket. A lenti videóban ez lesz majd az 1/2 Flux Dia érték. Nem szükséges megtalálni a pontos fókusz értékét a motoron pozícióban, a két V-alakú kirajzolt görbe szárainak képzeletbeli metszéspontja lesz majd a pontos fókusz. A videóban látható, hogy itt sem lett meg lépésből az a pozíció, amit végül a V-görbe alapján kiszámolt.

A videóban ezt látjátok sorban: 1. a fókuszer befelé mozgatása, előre beállított félérték szélesség értékig – 2. lépés és mérések kifelé – 3. egy köztes pontnál látható ablakban a „passed best focus; measuring”, elhagyjuk a V-görbe alját – 4. kifelé is ellép a motor a beállított maximális félérték szélesség értékig – 5. „Finished scanning, found optimum focus”, a fókuszmotor a pontos fókusz pozíciójára áll be. Nem sokkal több mint két perc, és készen is vagyunk. A kijelölt csillagot itt manuálisan adtam meg, 3sec-es expókkal fókuszáltam.

Kézből kamera, bocsánat a remegésért.

A módszer megfelelően szoftverhez kötött DSLR géppel is ugyanígy működik. Megjegyzem, Lacerta termékek között (www.tavcso.com) is találunk autófókusz szettet, illetve Jókai Andrásnak (keresd Facebook-on) is van Arduino mikrokontroller alapú kész megoldása ehhez.

 

2017-01-14 Szeri László

About the Author: