2019.07.21.

A Nemzetközi Űrállomás és az oda tartó Szojuz MSz-13 űrhajó

Már tegnap egész nap az utánpótlás legénység MSz-13 sorszámot viselő űrhajóindításával voltunk elfoglalva. Az MSz-10 meghiúsult kísérlete után szerintem alapból többen nézik ezeket az indításokat. Ezúttal egy külső kamera szemszögéből láthattuk ahogy a Szojuz űrhajó eléri a világűrt. Aztán tudtam, hogy egy nagyjából 6,5 órás út vár még rájuk és angol idő szerint először 22:00-22:07-kor lesz egy átvonulásom Londonból. Ezt próbáltam fotózni, de kevés sikerrel (pláne a később készült felvételek fényében). Viszont vizuálisan piszok jó móka volt, a fényes inkább fehéres színű ISS után nem sokkal, talán fél perccel se feltűnt a Szojuz űrhajó a maga halványabb, narancssárgás színével, pár fokkal alacsonyabban és hátrébb az űrállomás mögött. Már ezzel beértem voln aznap estére, de a móka ekkor indult csak igazán.

Tudni lehetett, hogy lesz egy sokkal magasabb (87 fokos) átvonulás is 23:37-23:43 között. Mivel az előtervezett 23:50-es dokkolási idő már nagyon nem volt messze tudtam a siker egy hajszálon fog múlni. Várakozásaim szerint a Szojuz nagyon közel kellett, hogy legyen ekkorra. Néztem telefonon az élő közvetítést a dokkolásról és 23:32-kor már csak 0.8 km-re voltak az ISS-től. Ekkor kezdtem kicsit aggódni, ugyanis nem ritka, hogy hamarabb érnek oda a tervezett időpont előtt. Ha a Pirs vagy Rasszvet modulokhoz dokkolt volna a Szojuz MSz-13 űrhajó, akkor valószínűleg fele ilyen látványos nem lett volna a felvétel. De mivel a Zvezda modul aft zsilipjéhez (a Zvezda modul és az egész orosz szegmens legvégéhez) kellett dokkolniuk, így körbe kellett repüljenek az ISS körül és hiába voltak már csak 75 méteres távolságra az ISS-től, a Földről pontosan a megfelelő szögben álltak.
Na ez a durva nagy mák!!!

Mindennek a tetejébe nem akármilyen napon történt mindez! Tegnap ünnepeltük pontosan napra pontosan, hogy ember lépett a Hold felszínére! Hogyan is ünnepelhettem volna meg stílszerűbben ezt az eseményt, minthogy egy ehhez hasonló eseményt megörökítek amatőr felszereléssel. Azt hiszem egy darabig nem panaszkodom és csak örülök, mert szép az élet!

Felszerelés
Skywatcher 250/1200 Flextube dobson távcső
Zwo ASI224MC színes kamera
TeleVue 2.5x powermate
Eq platform

Nagy Szabolcs

About the Author: